Sospirus, Sardijnse meringues

Inzending voor het foodblogevent juni 2012 bedenk een recept met, of geïnspireerd op, jouw Guilty Pleasure, thema van Kell's Kitchen.

Vandaag neem ik jullie mee op excursie! 
We gaan niet zomaar even een luchtje scheppen, het wordt echt een hele leuke uitdaging met valkuilen, knooppunten, wegomleidingen, haarspeldbochten, hier en daar een flinke tolheffing en dan een pit stop met crisismaaltijd op de Brug der Zuchten in Venetië. Dan door naar diepe dalen waar we een dag lang met onszelf zeulen. 

Terwijl we al onze rottigheid eruit gooien richting wie het maar wel of niet horen wil, zullen stoptekens en andere signaleringen volledig worden genegeerd. We zuchten diep en met grote regelmaat, tot we onszelf gaandeweg helemaal zullen hebben hervonden. 
Vraag me niet waar dit eindigt. 

Trek je steunkousen aan en ga mee!
Wie deze louterende dag met goed gevolg aflegt mag een volgende keer mee op voetreis naar Sardinië. 

Op Sardinië kunnen ze opkloppen en zuchten dat het een lieve lust is. 
Zij hebben de Sospirus (Zucht) tenslotte zo'n beetje uitgevonden en zij blazen zichzelf en ons hiermee regelrecht naar een mierzoet happy end, richting zonnige schuimkoppen onder een strak blauwe hemel.
En nou hóór ik u denken "Is het een soort van rebirthing of is het allemaal maar gebakken lucht?" Ik zeg,  maak het zelf maar mee!

recept sospirus, Sardijnse meringues

4 eiwitten, gemiddelde grootte
1 snuf zout
250 gram suiker
50 gepelde grof gehakte amandelen

Verwarm de oven voor op 140 graden en bekleed de bakplaat met ovenpapier.
Splits de eieren en doe de dooiers weg. (Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om zabaglione van te maken).
Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop ze stijf met de mixer.
Klop beetje bij beetje de suiker erdoor tot het mengsel heel stijf en glanzend is geworden.
Hak de amandelen grof en schep ze voorzichtig door het schuim, om zo min mogelijk lucht kwijt te raken.
Vorm er met twee eetlepels meringues in de vorm van eieren van, of gebruik een spuitzak met grote opening en spuit er torentjes van.
Bak de Sospirus minstens drie kwartier tot een uur in de oven, tot ze droog en knapperig zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

De Sospirus waren zo lekker dat ik nog net het laatste kruimeltje heb kunnen fotograferen. Sorry hoor, ik ben per slot van rekening ook maar een mens.

Muziek terwijl u werkt:
Waarheen, waarvoor, Mieke Telkamp
Guilty, Joe Cocker

Vrij naar "La cucina tradizionale, i sapori di Sardegna" van Francesco Deplano

3 opmerkingen:

  1. Hi Antoinette,

    bedankt voor je deelname aan het Foodblogevent van juni 2012!

    Leuk dat je ons even meeneemt naar Sardinië ;-)

    Groetjes, Kelly

    BeantwoordenVerwijderen