Zomers stoofpotje van kalfsvlees uit Sardinië

Eilandmentaliteit! Of laten we zeggen vakantiestemming.
Afgelopen week hopte Italiaans koken met Antoinette van hot naar her.
Via Isola della Scala deed ik twee nachtjes Sicilië, om na een korte maar hevige tussenstop in Indonesië en een middagje Capri eens stevig te landen op Sardinië.


Wie nu verwacht zich te kunnen verlekkeren aan een visrecept mag afhaken!
De Sardijnse schaapherderskeuken is van oudsher gebaseerd op vlees. Geroosterde geiten, speenvarken van het spit, gekookte hen met mirte, dat zijn klassiekers waar de Sardijnse keuken om bekend staat.
Tijd om het licht eens te werpen op een zacht zomers stoofpotje. Geen reuzel, geen mirte, geen pecorino maar

recept zomers stoofpotje van kalfsvlees voor 6 personen

1 kg kalfspoulet
3 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde ui
peterselie
een glas droge witte wijn
2 blaadjes laurier
ongeveer een halve liter kalfsfond of groentebouillon
peper
zout

Doe de olie in de pan en bak de ui glazig. Doe de poulet erbij en bak rondom bruin. Voeg de peterselie toe en bak nog een minuut. Dan de wijn en de laurier erbij.
Doe het deksel op de pan en laat het vlees zachtjes pruttelen totdat de wijn is verdampt en voeg dan de bouillon toe. Laat het vlees 2 à 3 uur stoven en controleer regelmatig of er water bij moet. Breng op smaak met peper en zout. Het stoofpotje is klaar als het vlees gaar is en de saus de door jou gewenste dikte heeft.

Serveer met een lauwwarme salade van (tuin)bonen met olie, munt en knoflook en als het even kan met pane carasau, een dun knapperig brood met Arabische roots. Maar ciabatta's zijn natuurlijk ook prima.

Waar een eiland groot in kan zijn. Voorlopig blijf ik zitten waar ik zit!

Muziek terwijl u werkt:
Memphis Soul Stew, King Curtis

2 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk, ga ik zeker binnenkort een keer maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Petra, laat je me weten hoe het je smaakte?

      Verwijderen