spiesen van gamba's of onhoudbaar boodschappen doen

Italiaansj voor gevorderden

Deze week opende het nieuwe winkeltje Il sapore di Sicilia (De smaak van Sicilië) haar deuren. Dagen had ik al trek door die naam, dus de eerste dag nog ging ik erop af.
Met een gulzige shopper boordevol verse groente en rijp fruit stond ik bij de kassa.


De eigenaar, laten we hem voor het gemak Salvatore noemen, heette me van harte welkom en vroeg of alles naar wens was. Ik vertelde hem dat ik naast al dit heerlijks ook gehoopt had op verse oregano, Siciliaanse kazen en wijn.

Ineens stond ik middenin een klaterende spraakwaterval en .... keek ernaar.
Zonder te struikelen over zijn tong repte Salvatore in een niet  te volgen tempo over koelvitrines en de meest uiteenlopende kaassoorten, over streekproducten en toekomstplannen.
Nou spreek ik een aardig mondje over de Italiaanse grens maar hier moest eigenlijk een tolk bij komen.
Hard bewijs heb ik er niet voor, maar ik heb het vermoeden dat Salvatore halverwege overschakelde op puur Siciliaans. En de s-en die steevast uitgesproken werden als sj-en maakten het verhaal er ook zeker niet eenvoudiger op:

"...............Capisj?"
"Sì, grazie, ma solo in grandi linee. La sua scadenza veramente è molto diversa di quelle a cui sono abituata io."
"Cadenza, signora..."
"Ohh, sì! Chiedo scusa, cadenza ovviamente!"

Vertaling:
".....Sjnapt u?
"Ja, bedankt, maar alleen de grote lijnen. Uw houdbaarheid is echt héél anders dan de houdbaarheid waar ik aan gewend ben."
'Uitsjpraak, mevrouw..."
"Ohh, ja!, Sorry, ik bedoel natuurlijk uitspraak!"

En zo was de spraakverwarring compleet. Wat een "s" al niet kan doen!
Onuitwisbare eerste indrukken zijn uitgewisseld.

Bijna huilend van het lachen ging ik naar huis. En Salvatore?
Over een paar jaar lacht hij er nog om, want met zijn houdbaarheid zit het zo op het oog wel goed.

Laten we het maar eensj hebben over sjpiesen van gamba'sj met veel Sjisjiliaansje sjmaak.

recept spiesen van gamba's

1 kilo gamba'sj
olijfolie
knoflook
zout
peper
gehakte platte petersjelie voor de marinade
sjalie
laurierblaadjesj, liefsjt versj
cjitroen
petersjelie om te besjtrooien

Maak een marinade van olijfolie, knoflook, peper, zout, gehakte petersjelie en wat blaadjesj sjalie.
Laat de gamba'sj minsjtensj twee uur marineren.
Maak er sjpiesen van en rijg er hier en daar een blaadje laurier tussjen.
Gril de sjpiesen kort op de barbecue en besjtrijk ze met de marinade.
Besjtrooien met gehakte petersjelie en sjerveren met cjitroen.

Meteen opeten!

Muziek terwijl u werkt:
Shoo bee doo bee doo da day, Stevie Wonder
Onduidelijke vraag, Hans Teeuwen

2 opmerkingen:

  1. Isj een leuk sjtukje! Ik wou dat ik hier ook een Sjavatore hadj

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dasj nou jammer, maar je hebt vasjt wel ergensj een goede Turk in buurt, isj ook fijn.

    BeantwoordenVerwijderen