risotto met asperges


De koningin der groenten wordt ze genoemd, de asperge. Een fiere, blanke en ranke verschijning met een majestueuze delicate smaak.
In mijn studententijd zag ik een huisgenoot deze witte heerseressen eens meedogenloos onthoofden, terwijl het voetstuk ongemoeid werd gelaten.


De koppen werden rücksichtslos in de biobak gedumpt.
Marie-Antoinette's terechtstelling was er niks bij!

Die huisgenote kwam dan ook niet uit Limburg. Daar groeien we niet alleen op met Prins Carnaval maar ook met wit goud van de arme zandgrond.
Deze naar Italië geëmigreerde Limburgse smelt het witte goud om tot een vorstelijke risotto, om zo Koninginnedag of enig andere lentedag een scheut romige en zachte Italiaanse luister bij te zetten

recept risotto met asperges

1 pond witte asperges
1,5 liter water
1 sjalot
300 - 350 gram vialone nano
olijfolie
1 el witte wijn
een klontje boter
Parmezaanse kaas naar smaak
wat vers groen kruid voor de kleur, bijvoorbeeld het loof van (wilde) venkel of tijm

Was de asperges. Schil ze en verwijder de harde onderstukken. Kook ze tien minuten bovenop de schillen. Draai het vuur uit en laat ze nog ongeveer een kwartier nagaren. Controleer en laat dikkere asperges indien nodig wat langer nagaren. Ze moeten zacht zijn maar niet slap.
Snipper ondertussen de sjalot en fruit haar zachtjes in de olijfolie. Roerbak de rijst in de pan ongeveer een minuut totdat de korrels in het midden wit kleuren. 
Blijf roeren, doe de witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen. 
Daarna voeg je 2 dl kookvocht toe en zet je het vuur matig hoog, zodat het asperge-nat pruttelt en langzaam in de rijst trekt. Blijf roeren.
Voeg per keer ongeveer 2 dl toe, tot de rijst na ongeveer tien minuten zacht wordt.
Schep de asperges uit het kookvocht en snijd ze in stukken van twee centimeter. Laat de koppen heel.
Breng de risotto op smaak met peper en zout en doe de asperges bij de risotto.
Blijf roeren en voeg nu per keer ongeveer 1 dl toe en laat de rijst nog ongeveer tien minuten pruttelen totdat de rijst al dente is.
Zet het vuur uit en roer de kaas en de boter door de risotto.
Strooi er venkelloof over.
Laat de risotto een minuutje rusten en schep haar dan in de diepe borden. 

Geef er nog wat kaas bij.

Muziek terwijl u werkt:
Eet, Regina Spektor
Another one bites the dust, Queen

8 opmerkingen:

  1. Deze italiaanse in belgenland heeft dan weer liever groene asperges ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze staan hier van de week op tafel, heerlijk om de bedden weer te zien. En koppen snelle? Ai, zonde!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons thuis aten we alleen de bovenkanten, de rest ging naar de varkens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :-) Dat je dat dúrft te vertellen! #scratch
      Ach ja in Spanje voeren ze venkelknollen aan varkens!

      Verwijderen
  4. Ah lekker, gevonden. Maar hoeveel witte wijn? 2 dl?
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een eetlepel, ik zal de tekst verduidelijken!

      Verwijderen
    2. Een eetlepel, ik zal de tekst verduidelijken!

      Verwijderen