risotto met artisjokken

Lente in Italië. Oh heerlijk!
Dat is zon, bloeiende amandelbomen, pasgeboren lammetjes, kwetterende vogels, asperges, artisjokken, erwtjes, tuinbonen en ontluikend geluk!

Ja en nee.
Veel Italianen zitten vandaag toch nog binnen te kniezen. Ondanks de stralende zon en die strakblauwe hemel.

Er zijn nogal wat spelbrekers die hun het leven zuur maken:
 • Il Vento (de wind) 
 • L'Umidità (de luchtvochtigheid)
 • Gli Sbalzi di Temperatura (de temperatuurschommelingen) 
Deze Gevaren liggen nou eenmaal overal op de loer en bespringen hun slachtoffers, ook al zijn ze er nog zo goed op voorbereid. Met alle gevolgen van dien.

Je moet weten, de lichamelijke gesteldheid van een Italiaan is een stuk delicater dan die van een gemiddelde Europeaan. Een zuchtje wind? Één 'colpo d'aria' en je hebt een stijve nek of, nog erger, een stevige oorpijn te pakken. Één temperatuurschommeling eindigt onverbiddelijk in verkoudheid, als de 'Umidità' daar al niet voor had gezorgd.
Als weldenkend mens en als Goede Mamma laat je het wel uit je hoofd lichtzinnig om te springen met gezondheidsrisico's van dit kaliber.
Dan kun je maar beter binnen blijven zitten en genieten van het uitzicht.

Ondertussen ravotten Zoonlief & Zoonlief door alle mazen van de ongeschreven regels, schaars gekleed en wel. Zij verstoppen zich en komen te voorschijn, worstelen en komen boven, trappen nog een balletje en fietsen er doorheen. En weet je wat nou zo vervelend is? Ze zijn nooit ziek!

Ik blijf er in geloven dat het lente is, dus hierbij een recept voor florerende risotto met artisjokken. In Italië zo goed verkrijgbaar. Vanwege dat rotklimaat!

recept risotto met artisjokken 

3 artisjokken
1 sjalot, fijngesnipperd
2 eetlepels gehakte platte peterselie
300 gram arborio of vialone nano rijst
1,5 liter bouillon
3 eetlepels geraspte Parmezaanse of oude kaas
een klontje boter

Bereid de artisjokken alla romana, zie hier het recept.
Pureer twee artisjokken (en hun stelen) met de staafmixer, eventueel met het kookvocht.
Breng de bouillon op hoog vuur tegen de kook aan. Draai het vuur dan laag om de bouillon warm te houden.
Verhit op matig vuur een eetlepel olie in een pan met dikke bodem. Bak hierin de sjalot en de helft van de peterselie zacht.
Voeg de rijst toe en roerbak deze ongeveer één minuut totdat de korrels in het midden wit kleuren. Voeg dan meteen 2 dl bouillon toe, doe de artisjokkenpulp erbij en zet het vuur matig hoog, zodat de bouillon pruttelt en langzaam in de rijst trekt.
Snijd de derde artisjok in plakken.
Voeg iedere keer ongeveer 2 dl toe, tot de rijst na ongeveer tien minuten zacht wordt. Blijf roeren en voeg nu per keer ongeveer 1 dl toe en laat de rijst nog ongeveer tien minuten koken.
Doe vlak voor het einde van de kooktijd de plakjes artisjok erbij.
Als de rijst al dente is voeg je de rest van de peterselie toe, samen met drie eetlepels Parmezaanse kaas en een klontje boter.
Proef of er nog zout of peper bij moet en roer nogmaals goed door.

Muziek terwijl u werkt:
Le quattro stagioni, Antonio Vivaldi

2 opmerkingen:

 1. Cavolo, ik heb ook van die spelbrekers van kinderen die nooit ziek zijn (behalve de waterpokken dan), hoe ik ze ook met nat haar door weer en wind sleur en met blote voeten de wijdopen deur uit laat rennen. Maar áls er eens eentje een keertje kucht, is er altijd iemand die dringend vraagt 'wat gééf je hem?' en desnoods meteen voor me naar de farmacia rent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heerlijk dat je iemand hebt waar je op kunt rekenen wanneer je het het hardst nodig hebt. Buona Pasqua Bastamater!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.