Panini, Italiaanse broodjes


Dol zijn ze er op. Ciabatta’s, tartarughe, rosette en mantovane gaan als zoete broodjes in grote papieren zakken met kilo’s tegelijk over de toonbank van de bakkerij. 
Bij de hoofdmaaltijd mag het dagelijks brood niet ontbreken want vlees, groenten en Italianen kunnen niet zonder. Mijn schoonvader vertelde me eens dat het hem zonder il pane niet eens lukt een secondo te eten.

Is de hoofdmaaltijd niet compleet zonder brood, een maaltijd die compleet uit brood bestaat vinden ze troppo semplice, nogal sneu en a dire il vero een tikkeltje onder de maat. Uitsluitend brood eten dat doe je bij picknicks of in noodsituaties. En in zo’n situatie bevonden wij ons afgelopen week.

Italiaans koken met Antoinette verdient haar brood met Sales & Marketing. Zo kwam het dat ik deze week te vinden was op een beurs in Verona. Geen lunch met mijn risotto, fluiten naar een bordje pasta en als bijkomstig probleem een minimale cateraar die gelukkig wel heerlijke koffie schonk. Met hulp van de plaatselijke middenstand pakten wij deze situazione als volgt aan.

Om te beginnen kocht ik kippenlevers, heerlijke Parmaham, speck (geen spek) en gekookte ham. Bij Romana nam ik munt, basilicum, radicchio rosso, rucola, tomaten en tuinbonen mee. Uit het koelvak haalde ik mozzarella en eieren, en iedere morgen wapenden wij ons met verse ciabatte, knapperige tartarughe en zacht pane arabo.

En om de broodnodige sjeu te geven aan onze lunches maakte ik pesto genovese en marò, een pesto van tuinbonen. In een sfeer die betrouwbaarheid, professionaliteit en klantvriendelijkheid ademde, koos ik er voor de gelegenheid voor deze pesto’s zonder knoflook te maken. Daarnaast maakte ik kippenleverpaté en kookte wat eieren hard. Dagelijks fabriekte deze broodversierster een mandje vol panini. Een greep uit het aanbod.

recept panini, Italiaanse broodjes smeren

  • tartarughe met een gulle laag marò, belegd met speck of Parmaham en rucola,
  • ciabatte met mozzarella, een lepeltje pesto en tomaat,
  • panini met mozzarella, pesto, grof gehakte walnoten en rucola,
  • pane arabo met pesto, een plak gekookte ham, wat rucola en een paar plakjes ei,
  • ciabatte met radicchio rosso bovenop een uitbundige portie kippenleverpaté,
  • broodjes zonder opsmuk met alleen maar heerlijke Parmaham,
  • tartarughe met Parmaham, flinterdunne plakjes artisjok (want die lag nog in de koelkast), een drup olijfolie en als bladvulling alweer die heerlijke rucola.
Jullie begrijpen, afzien was het met deze noodverbandjes, doekjes voor het bloeden waren het en onze agenten lustten er ook wel pap van. Zo werd Il Pranzo toch nog het hoogtepunt van de beursdag!

Bevind jij je ook in een noodsituatie, maak dan van je bammetje een fantasievolle Italiaanse panino en je problemen zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Klik hier voor de recepten, die al eerder verschenen op dit blog:

Muziek terwijl u werkt:

1 opmerking:

  1. Het is toch echt wat anders dan de bammetjes in een zakje die meegaan naar kantoor. Yum!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.