Gianduia, lekkerder dan Nutella

Nessuna fede calcistica?!
Vol ongeloof bekeek de badmeester ons nog eens goed vanachter zijn zonnebril.
Pensa! Zoonlief & Zoonlief ancora, ancora. Maar dat ik, als volwassen vrouw, nog steeds voor geen enkel voetbalteam warm liep. Nog niet bekeerd was tot Hellas, Chievo of sterker nog, Juventus. Van God los was ik wat hem betrof. En eigenlijk al zielloos ten onder.


Gaan we internationaal, dan wordt het wel interessant. Dan is er nationale trots in het spel, dan wordt het groots en meeslepend, beken ik Oranje in het land van de Azzurri en fris ik mijn geheugen omtrent de buitenspelregel nog eens op.
Maar de keuze voor één team uit de nationale competitie, die belijdenis zal er waarschijnlijk nooit komen. Hoewel?

Spelen de Piccoli Amici uit ons dorp met Zoonlief & Zoonlief in de opstelling, dan blijk ik toch vol Geloof, Hoop en Liefde. Geestdriftig en vol overtuiging vuur ik de kleine vriendjes vanaf de zijlijn aan. "Als ze maar plezier hebben" roep ik af en toe, zodat wij ouders ons herinneren waar het ook alweer om ging. "Ja, ja, de bal is rond!" "Elk nadeel heb zijn voordeel" doet het hier wat minder lekker, dus dat zeg ik maar niet, zelfs niet als ze verliezen.
Als ze winnen ben ik blij voor ze, als de Piccoli Amici verliezen ben ik in staat om met ze mee te huilen. Ben ik dan toch nog te redden?

Natuurlijk ben ik niet competitief, ik haal er graag uit wat erin zit. Mijn campioni krijgen in de pauze dus een broodje met gianduia, gaan ze hard van.
Met Nutella bind ik de strijd aan, dat aten de Azzuri als ontbijt tijdens de wereldkampioenschappen in 2010. We hebben gezien wat voor ellende daar van kwam!recept gianduia, zelf hazelnootpasta maken

70 g hazelnoten
100 g pure chocolade
90 g suiker
80 g boter
100 g (geen dl) volle melk
een snufje zout

Verhit ruim water in een pan tot het kookt.
Doe ondertussen de suiker in een keukenmachine en maal fijn. Doe er de hazelnoten bij en maal nogmaals tot alles fijn is en er een zachte pasta ontstaat. Doe er de chocolade bij en nogmaals malen. Doe er de melk en de boter bij terwijl de keukenmachine maalt.
Verwarm de ingrediënten au bain-marie en roer totdat de chocolade gesmolten is.
Laten stollen en bewaren in de koelkast.
Goed voor een pot van ongeveer 440 gram gianduia.

Vindt je kleine de smaak te puur, dan kun je de chocolade ook vervangen door melkchocolade.

Muziek terwijl u werkt:
Waka Waka, Shakira
Spot TV Nutella Nazionale Italiana

Naschrift 29 april: Zie het volgende artikel uit de Volkskrant, eveneens van 28 april 2012 (!) over een miljoenenclaim ten laste van Ferrero Rocher, producent van Nutella, die haar product aanprees als gezond. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3248133/2012/04/28/Producent-Nutella-betaalt-miljoenen-na-klachten-vetgehalte.dhtml#

Foto met dank a La Gazzetta dello Sport.

17 opmerkingen:

 1. Dit is vast veel lekkerder dan gekochte en eenvoudig te maken. Hoe lang blijft het goed? Zelf pindakaas maken ben ik ook al tegen gekomen. Lijkt mij ook lekker van hazelnoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is zo klaar en smaakt naar hazelnoot en chocolade, heerlijk smeuïg. Hoe lang het houdbaar is weet ik niet, de potjes zijn altijd zo leeg. Een week of drie? Maar vertrouw op je ogen en neus!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die bewuste badmeester zal zijn zonnebril op zekere dag omhoog schuiven!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gianduia, alleen het woord al klinkt lekker! Zag dit heerlijke goedje laatst bij The Hairy Bikers op BBC. Lijkt me heerlijk en nog makkelijk te maken ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kelly! Ik heb het net gegeten, een heerlijk begin van de dag hoor, en zò klaar!

   Verwijderen
 5. Ik ga het nu maken. Dankjewel. Ik las het en zag dat ik alles in de kast er voor heb. Kan niet wachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O lekker! Ga ik ook uitproberen, heb alles in huis :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Succes Levine, vast heerlijk op dat brood van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O, alweer zo'n heerlijk recept! Maar hier geen printer. Stuur de link dus door. Zodra ik terugben in 020 komt dit bovenaan de todo list. De kleinkids zullen er reikhalzend naar uitkijken, de kids ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maakt het uit of je geroosterde of ongeroosterde hazelnoten gebruikt?

  Stefan wil graag een gladde pasta maken, maar ik weet niet of dat lukt met ons kleine hakmolentje. Die zat bij onze staafmixer set.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik ongeroosterde hazelnoten. Qua smaak maakt het wel verschil of je ze roostert of niet. Hmmmm, dat hakmolentje overtuigt me niet helemaal... Om het glad te krijgen moet je de noten echt heel fijn malen. Ik heb een robuuste keukenmachine aan het werk gezet ;-)! Succes!

   Verwijderen
  2. Dank je! Dan toch nog maar even geduld hebben :).

   Verwijderen
 10. Oh mijn god dit klinkt heerlijk en als een nieuwe verslaving

  Liefs Suus x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. had je niet ook een italiaanse versie van dit recept. ik heb er wel naar gezocht, maar het niet gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, want ik heb er geen Italiaanse versie van. Mi dispiace.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.