tomatensaus, sugo di pomodoro

De tomaat. Zonder haar zou de Italiaanse keuken trillen op haar grondvesten. 
Wat stellen bolognese-saus
l'Amatricianade caprese, 
aubergine alla parmigiana 
of pizza zonder haar nog voor? 

Deze gerechten zouden de cruciale link missen, de bindende factor ontberen, hun gouden glorie verliezen. 
Il pomodoro is één van de fundamenten van de Italiaanse keuken. Het is haar zonnetje in huis, de basis van waaruit we vertrekken.

Dank zij aan Hernàn Cortès die ergens ter hoogte van Mexico of Peru begreep dat hij een gouden appel in handen had die in het zonnige Zuid-Europa, al was het dan eeuwen later, in goede aarde zou vallen.

Overigens speelde de pomodoro ook een glansrijke maar bloederige bijrol in de Italiaanse filmindustrie. Spaghettiwesterns zijn met haar groot geworden.


Il sugo di pomodoro laat de tomaat helemaal tot haar recht komen, vormt de basis van veel Italiaanse gerechten en dus mag deze saus op deze blog niet ontbreken.

recept eenvoudige tomatensaus

Een pond rijpe gepelde tomaten in blokjes gesneden, of buiten het seizoen een blik gepelde tomaten
1 wortel
1 sjalot of een halve ui
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
olijfolie
een scheut droge witte wijn
zout
peper
kies een aantal smaakmakers voor eindeloze variaties op het thema, zoals:
een takje platte peterselie, fijngehakt
een paar blaadjes basilicum, fijngehakt
een takje rozemarijn
2 blaadjes salie
gedroogde funghi porcini
tomatenpuree

Snipper de ui en kneus de knoflook. Bak de ui en knoflook in olijfolie aan tot ze glazig zijn. Schil ondertussen de wortels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes, net zoals de bleekselderij. Doe de wortel en bleekselderij bij de ui en laat een paar minuten bakken.
Doe de wijn en laat de alcohol verdampen.
Doe de tomaten en de smaakmakers naar keuze erbij, doe het deksel op de pan en laat alles een minuut of twintig pruttelen. 
Breng op smaak met peper en zout.

Muziek terwijl u werkt:
Let's call the whole thing off, Billie Holiday

3 opmerkingen:

  1. Hallo Antoinette,

    Pas kort geleden heb ik je blog ontdekt, en ik ben er niet meer vanaf te slaan! Erg fijne blog. Lekkere recepten en leuk geschreven. Bedankt daarvoor, en complimenten!

    Ingeborg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ingeborg,
      Wat een leuk bericht om de dag mee te beginnen. Grazie mille,
      Antoinette

      Verwijderen