pesto

Een tijdje geleden vroeg mijn oudste zoon wat prakken was. Die avond nog heb ik vlees, aardappels en andere groenten klaargemaakt met jus natuurlijk.
In een mum van tijd wist mijn zoon, 6 jaar oud toen nog, wat prakken was. Pestare noemen ze dat hier. Fijnmaken, stampen en malen.
Dat hoor je als halve Nederlander toch te weten.

Zoonlief had nog nooit gehoord van prakken, maar weten jullie eigenlijk wel wat verpesto is?
Ik wist het niet, totdat ik afgelopen week zoals gewoonlijk de altijd instructieve maar nooit belerende blog van Lizet Kruyff van de Spinazieacademie las: http://landentuinbouw.spinazieacademie.nl/

Zij plaatste maandag een artikel over het verschil tussen pesto en verpesto. Met verpesto doelt Lizet op "onbegrijpelijke smeur" en "bruinige bremzoute drab", op pesto uit een potje van de supermarkt.
Italiaans koken met Antoinette schaart zich helemaal achter Lizet Kruyff; maak je pesto toch zelf.  Wat van ver komt is niet altijd lekker en verpesto al helemaal niet! Laten we zeggen, het is een hele slechte poging tot prakken op z'n Italiaans.

Haal de staafmixer te voorschijn, duik de koelkast en de voorraadkast in en maak iets veel fijner dan verpesto van aardappels met dubieuze olie, cashewnoten en twee blaadjes basilicum uit de schappen.

Hier mijn twee favoriete bekende pesto's en ideeën voor PZN op een rij:

recept pesto genovese

een handvol basilicumblaadjes
25 gram Parmezaanse kaas
25 gram Pecorino of Parmezaanse kaas
een flinke eetlepel pijnboompitten
1 flinke teen knoflook
ongeveer 1 dl heerlijke olijfolie
eventueel nog wat zout

Pak de staafmixer en maal alle ingrediënten fijn. Doe er de olijfolie bij, totdat de pesto lekker smeuïg is, eventueel iets meer of minder olie toevoegen

recept pesto siciliano

een handvol basilicumblaadjes
1 pond kleine trostomaten of anders kerstomaten
150 gram ricotta
100 gram geraspte Parmezaanse kaas of andere oude kaas
een flinke eetlepel pijnboompitten
1 teen knoflook
ongeveer 1 dl heerlijke olijfolie

Pak de staafmixer en maal alle ingrediënten fijn. Doe er de olijfolie bij, totdat de pesto lekker smeuïg is, eventueel iets meer of minder olie toevoegen

En vergeet niet die onofficiële fantasierijke PZN's (Pesto Zonder Naam) die je helemaal zelf verzint, met bijvoorbeeld walnoten of amandelen in plaats van pijnboompitten, met peterselie, rucola, munt of wat je anders aan verse kruiden hebt liggen in plaats van basilicum, met gedroogde tomaat, zonder knoflook, van notenolie, met geitenkaas, noem maar op.

Wie veel tijd over heeft mag de pesto ook met een vijzel maken.

Muziek terwijl u werkt:
Viva o pesto, I Zeneixi

2 opmerkingen:

  1. Ik lees net dat Onno Kleijn en "koken met Karin" naar de studio gaan om voor "Kassa" de prefab potjes pesto te gaan testen ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, aanstaande zaterdag te zien bij Kassa. Dat wordt smullen ;-)!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.