crostini met smeuïge Toscaanse paté alla Jaeggi

Toen Adriaan Jaeggi ging schrijven voor de Volkskeuken, waaide er een wind door de Nederlandse keukens die zijn weerga niet kende.
Ik raakte behoorlijk van de kook van Jaeggi, of beter gezegd aan de kook, en velen met mij. Hele studentenhuizen kreeg hij zo ver om eindelijk eens fatsoenlijke maaltijden in elkaar te zetten.
Zijn geheim? Adriaan deed er een schepje bovenop: humor, gezelligheid, creativiteit en bevlogenheid.


Van Adriaan was ik bereid alles te slikken, zelfs gerechten met welriekende ganzenvoet. Adriaan had wat met muziek, Adriaan had wat met koken, Adriaan had wat met Italië, Adriaan had niks met het establishment en daarom had ik heel wat met Adriaan, ook al kende ik hem niet.

Jaren na zijn dood heb ik nog steeds heimwee naar Jaeggi. Voor diegenen die net als ik onder het genot van een stevige borrel wel eens een crostinootje aan de keukentafel van Chez Adriaan hadden willen eten, koos ik één van zijn Italiaanse recepten, dat ik enigszins heb aangepast.
Grof gemalen kippenleverpaté voor op die crostino, maar een toastje mag natuurlijk ook.
Grondig en eenvoudig van smaak, smeuïg als een spread en o zo'n lekkere binnenkomer. (En daarna in één moeite door naar de pasta Sabine).

recept smeuïge Toscaanse paté

1 ui
2 eetlepels boter
2 eetlepels olijfolie
400 gram kippenlevers
1 eetlepel kappertjes
2 ansjovisfilets
1 scheutje witte wijn
peper en zout naar smaak

Bak de ui in een eetlepel boter en twee eetlepels olie zachtjes doorschijnend. Schep dit uit de pan en doe het in een keukenmachine. Zet het vuur hoog, voeg nog wat olie toe en bak de kippenlevers op hoog vuur 4-5 minuten, onder voortdurend omscheppen. Doe ze daarna ook in de keukenmachine, samen met de kappertjes, de ansjovis, witte wijn en nog een eetlepel boter. Laat de keukenmachine een paar seconden draaien tot het een grove puree is. Bak dit nog 1 minuut. Proef op zout en peper.

Muziek terwijl u werkt:
Long, long journey, Louis Armstrong and Duke Ellington
Duke Ellington's sound of love, Ray Anderson
Pick up the pieces, Candy Dulfer
Swim with Sam, A Balladeer

Vergeet ook zijn gedichten en romans niet!

Adriaan Jaeggi, held van beroep, da capo al fine, punt uit.

5 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig leuk eetblog. Mochten mensen mij aanklampen om écht lekkere tips (ik ben een land- en bijna locatiegenoot), dan zal ik ze met plezier doorverwijzen. En deze kippenleverpesto ga ik misschien zelfs wel zélf maken, ooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar houd ik je aan Bastamater, en ik ben meteen jouw blog gaan volgen, want daar word ìk dan weer blij van. Complimenti!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die laatste zin van Adriaans recept, 'bak dit nog 1 minuut', snap ik niet. Waarom, waartoe? Laat dat ook maar weg. Het maakt de lever alsnog droog, wat zonde is. In mijn Toscaanse ervaring is het fijnmaken en eten.
  Onno Kleyn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze manier van bereiden is van Jaeggi. Ik heb hem zo gemaakt en hij was heerlijk smeuïg. Op jouw manier kan ook natuurlijk, zo staat het ook in de andere recepten die ik ter vergelijking heb gelezen.

   Verwijderen
 4. Hoewel ik een groot liefhebber van de (jouw) Italiaanse keuken ben, mag dit gerecht aan mij voorbij gaan. Ik gruwel van orgaanvlees. Net als jij mis ik Jaeggi's bloemrijk taalgebruik en bijzondere gerechten!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.