artisjokken alla romana, carciofi alla romana


Cursus bloemschikken op z'n Romeins 

Heerlijk, struinen door en om Rome. Tijdsverschil voelen op de Via Appia. Mijmeren en de weg even volledig kwijt raken op het Forum Romanum. Afdwalen en window shoppen in de koopgoot van de clerus vlak achter het Pantheon. Je daar vergapen aan kruizen in alle soorten en maten, prachtige habijten twee voor de prijs van één, pralerige kelken, rozenkransen en heiligenbeelden in alle kleuren van de regenboog.



En daarna natuurlijk ergens off roads lekker eten.
Na de wel bekende spaghetti alla carbonara gaan we buiten de platgetreden paden en kiezen we voor een zeer geschikt en fleurig bijgerecht: artisjokken alla romana. Heerlijk bij coda alla vaccinara of saltimbocca alla romana. Die Romeinen zijn zo gek nog niet!
De bescheiden smaak van artisjokken wordt ondersteund door bescheiden peterselie, bescheiden uitschieters munt en een bescheiden knoflooksmaak. Daar houd je een zoet nasmaakje aan over.
En daarna vraag je dan weer naar de bekende weg, tiramisù of zo.

Vandaag les 1 van onze cursus bloemschikken op z'n Romeins.

recept artisjokken alla romana, carciofi alla romana

8-10 artisjokken van de Turk of de groentespeciaalzaak
het sap van 1 citroen
een schaal met koud water
2 eetlepels gehakte platte peterselie
2 eetlepels gehakte munt
1 teen knoflook
olijfolie
peper
zout

Snijd de stelen af tot ongeveer 4 cm onder de bloembol en verwijder de harde schil.
Schil de buitenste donkere bloembladen weg. Snijd de lichte, malse bladeren af tot ruim boven de artisjokbodem. Verwijder het binnenste pluis.
Doe de schone artisjok in een schaal met koud water, met daarin het citroensap. Zo verkleuren de artisjokken niet.

Hak de knoflook fijn en meng met gehakte peterselie en munt. Vul de bloembodems met dit mengsel en bestrooi met zout en peper.
Doe ruim olijfolie in de pan en bak de bloemen een minuut aan. Vul aan met water totdat de bloembodem half onder water staat en doet het deksel op de pan.
Stoof de artisjokken in ongeveer een half uur gaar op zacht vuur.

In les 2 behandelen we fiori di zucchina fritti alla romana, gefrituurde courgettebloemen op z'n Romeins.

Muziek terwijl u werkt:
Vacanze romane, Matia Bazar
Fast Lane, Urban Dance Squad

5 opmerkingen:

  1. Hoi Antoinette, hoe eet je deze artisjokken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ellen, dit is een bijgerecht voor vier personen. Bijvoorbeeld heel lekker naast saltimbocca alla romana.
      Maar je kunt deze artisjokken, als ze eenmaal alla romana bereid zijn, ook in kleine stukjes snijden en gebruiken in pastasaus of in een risotto.

      Verwijderen
  2. Maar eet je dan alleen de harten of ook de blaadjes met huid en haar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook de malse blaadjes, en het zachte gedeelte van de steel, zie ook de foto.

      Verwijderen
  3. Super, dankjewel. Morgen ga ik ze op de markt kopen en klaarmaken.

    BeantwoordenVerwijderen