Vissoep op vrijdag

Met mijn wiskundige vaardigheden is het triest gesteld, de bijlessen van mijn vader ten spijt. Toen het moment daar was dat ik het vak uit mijn pakket moest verwijderen zei hij troostend:
"Ach, zeiden de oude Grieken al niet dat wiskunde voor stommelingen is?"
Zijn woorden zeiden mij meer dan de stelling van Pythagoras; mijn vader was wiskundeleraar.

Jaren na deze opmerking ging hij filosofie studeren en heeft hij die studie voortreffelijk afgerond.



























Pianist, arrangeur en componist
Orkestleider en carnavalskraker
Einzelgänger en gangmaker
Een heer van stand en 007
Woordgrapjas en scrabblecompagnon
Veelwandelaar en Engelandzwemmer
Zoetekauw, bier-, wijn- en fijnproever
Eigenzinnig type en gewoontedier

Mijn vader at het liefst op vaste dagen één bepaald gerecht en op vrijdag wilde hij vissoep. Zachtzoetzure rode soep waar veel in rondzwom en versierd met heel veel dille.
En wie dat niet wilde? Die kon de pot op.

Mijn stelling is dat deze soep op een andere dag dan vrijdag net zo lekker smaakt. Wie bewijst het tegendeel?

recept vissoep op vrijdag

1 eetlepel olijfolie
1 grof gesneden ui
1 dikke teen knoflook, gekneusd
2 stengels bleekselderij
1 dl witte wijn
1,5 liter water
1 blaadje laurier
1 bouillonblokje
2 geschilde aardappels in grove repen
2 gepelde tomaten
2 wortels
4 ons kabeljauw, vers of diepvries
1 ons gepelde en gekookte garnalen
vers gemalen peper
eventueel zout
verse dille, maar gedroogd kan ook

Doe een scheutje olie in de pan en fruit de ui glazig. Bak de knoflook mee.
Was en snijd ondertussen de de bleekselderij en bak die mee. Blus met een glas witte wijn.
Doe het water, de laurier en de bouillonblok erbij en voeg ook de aardappels en de gepelde tomaten toe.
Breng de soep aan de kook. Dan 20 minuten zacht laten borrelen.
Verwijder het laurierblad. Pureer de soep met de staafmixer. Doe het laurierblad terug in de pan.
Snijd de wortels in blokjes en voeg die toe aan de soep. Snijd de vis in behapbare stukken en doe die met de garnalen in de soep. Verwarm kort, totdat alles gaar is.
Breng op smaak met zout en peper en serveer met een paar plukjes verse dille en stokbrood.

Muziek terwijl u werkt
The entertainer, Scott Joplin
It don't mean a thing, Duke Ellington
Georgia on my mind, Ray Charles
Somewhere over the rainbow, Sarah Vaughan
Toccata e fuga BWV 565, J.S. Bach

6 opmerkingen:

  1. Dat is leuk. Kruip ik achter de computer om het recept voor vissoep te zoeken, zie ik dat jij een nieuw bericht hebt geplaatst en geweldig, precies wat ik zoek. Met dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is dit de soep van je vader? (Ik snap namelijk niet waar hij rood van wordt? Maar dat kan geheel aan mij liggen, ik heb een flut weekend! O.o)
    De soep ziet er wel lekker uit. Misschien eens voor mezelf maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van de gepelde tomaten. Als het dan nog niet rood genoeg is mag je er ook 3 in doen, of 4. Baci!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Troostvoer2/09/2012

    Hé lieve Antoinette, wat móói!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van jouw hand, dat is voor mij een groot compliment! Baci

      Verwijderen