Pasta met olijfolie, boter en kaas / pasta in bianco

Het griepvirus tiert al een tijdje welig in huize Italiaans koken met Antoinette.
Gisteren begonnen we gezamenlijk aan ons tweede rondje in de influenzamolen. Boodschappen doen zat er niet in, dus besloot ik een doeltreffende en smakelijke maaltijd voor te schotelen van ingrediënten die ik altijd in huis heb.

Volgens Google is het volgende recept in Nederland zo goed als onbekend, dus dat is een reden temeer om het hier met jullie te delen.
Pasta in bianco. Iedere Italiaanse dokter juicht het toe in geval van darmproblemen, maar het is ook lekker als snelle lunch of als voorgerecht op dagen dat het prima met je gaat.

Het is traditioneel Italiaans, snel klaar en makkelijk te bereiden. Maak dus eens een wit beetgaar bordje in olijfolie vastgelegde kaas, dat je maag verwarmt wanneer die het nodig heeft.
In goeden doen lekker met een rood wijntje erbij.

recept pasta in bianco 

400 gram pasta
zout
100 gram geraspte Parmezaanse kaas of oude kaas
een scheut lekkere olijfolie
een klontje boter

Zet een pan met ruim water en zout op.
Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Let op bij het afgieten. Doe de pasta niet in een vergiet maar giet het water af terwijl je het deksel op de pan houdt. Zorg dat er een weinig water in de pan blijft, dat heb je nodig voor de bereiding van de kaassaus.
Doe de boter, de olijfolie en de helft van de kaas bij de pasta in de pan. Schep het er goed doorheen, tot de kaas gesmolten is. De pasta blijft in de pan warmer dan in het vergiet, zodat de kaas makkelijker smelt. Doe de rest van de kaas erbij, schep nogmaals goed door en serveer direct.

Wij aten gekookte appels na.

Muziek terwijl u werkt:
De Mallemolen, Heddy Lester
Wochenend und Sonnenschein, Comedian Harmonists

3 opmerkingen:

  1. Hoi Antoinette,
    Ik heb een vraagje aan je..ik ga deze zomer naar een plaatsje aan het Lago Maggiore en vroeg me af wat ik in die regio aan houdbare producten zou kunnen aanschaffen om mee terug te nemen naar Nederland? Met andere woorden, heb je tips?
    Alvast bedankt,
    Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Monique, ik ken je smaak niet en ik weet niet wat er in je omgeving te koop is.
    Ik zou meenemen, lettende op de recepten op dit blog:
    arborio en of vialone nano rijst
    balsamico azijn
    olijfolie
    een flink stuk Parmezaanse kaas
    een stuk Pecorino
    polentameel
    polentagriesmeel
    ansjovis in olijfolie
    gedroogde tomaten in een zakje
    gedroogde porcini
    pijnboompitten
    alcolhol 95%, als je het leuk vindt om bijv. limoncello te maken
    vijgenjam
    prosciutto San Daniele (vacuum verpakt)

    Dit is wat me zo spontaan te binnenschiet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je voor je snelle reactie, de alcohol stond al op mijn lijstje, limoncello maken wil ik zeker ook eens gaan proberen!
    Ik zal daar gewoon eens goed om me heen kijken wat er te koop is.

    BeantwoordenVerwijderen