Gevulde inktvis / calamari imbottiti

Een dieet is niets voor mij.
Dr. Frank die over mijn schouder een blik werpt in de pannen en mismoedig het hoofd schudt. Sonja Bakker die in mijn achterhoofd met een vermanende vinger zwaait als er een rits appelbollen in de oven staat (nadat eerder die week crème caramel, appelgebak, frolline en sorbetto het licht hadden gezien). Dieetgoeroes die het toejuichen dat ik een uur ben gaan zwemmen. Nee, aan mijn lijf geen polonaise.


Eén dag per jaar, op Aswoensdag, houd ik me wel aan de regels. Aan het begin van de Vastenperiode eet ik "di magro".
Wie denkt dat het bij "di magro" gaat om gerechten met weinig calorieën, iets wat riekt naar light of mager, komt bedrogen uit. Di magro eten betekent dat je geen vlees of andere producten van dieren die over de aardbodem rondscharrelen eet, zoals boter en kaas.
Olie, vis en eieren mogen bijvoorbeeld weer wel en wie niet op een houtje wil bijten en toch wil doen wat de kerk voorschrijft kan hiermee prima uit de voeten in de Vastenperiode. Voor vervelende regeltjes hebben we wel een aantal fijne oplossingen. Zo doen we dat hier.

Woensdag was ik bij La festa della renga in Parona. Je kon er gefrituurde vis krijgen, gefrituurd plat zoet brood met of zonder een lik Nutella, friet en pasta of gnocchi met de heerlijkste sauzen, noem maar op. Ik at polenta e renga, polenta met bokking, die ook dit jaar weer rondzwom in de olie.
Wat een begin van de Vasten. Ook in deze periode kun je een feestelijk 3-4-5-gangenmenu samenstellen zonder dat er iemand het gevoel krijgt ook maar iets te hebben gemist.

In die trant volgt hier een recept voor inktvis, waarmee onze buikjes en die van de inktvissen op hun paasbest worden gevuld. Dat smaakt naar meer!

recept gevulde inktvis

1 kilo witte inktvis van ongeveer gelijke grootte
1 eetlepel citroensap
1 teen knoflook
2 ansjovissen
2 eetlepels gehakte platte peterselie
2 stukken gedroogde tomaat uit een zakje, anders onder olie, heel fijn gehakt
50 gram droog broodkruim
2 eieren
peper
zout
olijfolie

Maak de inktvis schoon, verwijder de inktzak en de ogen. Spoel de inktvissen goed af onder stromend water.
Snijd de tentakels af en laat ze een kwartier bleken in een kom water met citroensap en zout. Snijd de tentakels grof, hak de knoflook en de ansjovis fijn. Meng dit samen met de peterselie, de gedroogde tomaat en het broodkruim door de eieren. Breng op smaak met zout en peper. Vul de inktvissen met het mengsel en sluit ze met een cocktail prikker.
Leg ze in een ovenschaal die je met olijfolie inwrijft en met wat zout bestrooit.
Laat de inktvis ongeveer 25 minuten garen in de oven op 160 graden. Indien nodig, doe je weinig warm water in de ovenschaal.
Vrij naar "Il mio grande libro di cucina, calamari imbottiti".

Wij dronken er een glas Astice, Vermentino van Sardinië bij.

Muziek terwijl u werkt:

5 opmerkingen:

  1. Hmmm, ik heb zin in de zomer. Wij ga trouwens naa Italë, 30 km ten oosten va Florence hebben we een oud boerenhuis gehuurd op een Frattoria. Hebben er veel zin in, misschien koken we dit wel! Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even iets anders: wat is dat toch met die Nutella daar bij jullie? Heeft dat in Italië ongeveer dezelfde status als Calvépindakaas in Nederland?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat kun je wel vergelijken, hele generaties groeien er mee op. Een zoon vindt het lekker, de andere geeft de voorkeur aan pindakaas ;-)!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.