Stoofpot van paardenvlees / pastisada de caval

Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd voor een Tupperwareparty.
Ach, als werkende moeder met twee kleine kinderen kon ik best wat hulp in de huishouding gebruiken.


Die avond werd er uitsluitend strak dialect gepraat maar gelukkig spraken de keukenspullen voor zich.

Toen schakelden we over naar de schoonmaakartikelen. De overige feestgangers stelden daarover een flink aantal diepgaande en uiterst praktische vragen. Bovendien wisselden ze voor de vuist weg een hoeveelheid schoonmaaktips uit, alsof het niks was. Deze dames hadden stof voor nog minstens tien feestjes. Ik was de draad allang kwijt en voelde me een ragebol, een smeerpoets en een lapzwans bovendien. 
Aan het einde van de avond heb ik een flinke bestelling geplaatst. Naast een onverwoestbare dunschiller en schaaf heb ik nog voor jaren opbergbakjes en andere hulpstukken gekocht. Ik hoef nooit meer naar een Tupperwareparty.

Mijn moeder vroeg schaterlachend hoe het zo ver had kunnen komen.
"Ben je daarvoor nou verhuisd naar Italië?"
"Nou zeg, ik biecht nog eens wat op!"
De liefde, het klimaat, het levensritme, de prachtige omgeving, de taal en natuurlijk alle speciale ingrediënten waarmee lekker eten en koken stukken eenvoudiger werd, daar ging ik voor.

Neem nou een stoofpot van paardenvlees. Die wordt hier in Verona zonder blikken of blozen bijna standaard op het menu gezet. Pastisada de caval heeft in Italiaanse ogen niets verkeerds.
Toen ik dit voor het eerst at voelde ik me licht schuldig. Maar malse roze draadjes doordrenkt van een wirwar van smaken en bijeengehouden door een volle, geurige saus en dan ook nog geserveerd op verende gele kussentjes, daar tekende ik voor!

recept pastisada de caval, stoofpot paardenvlees 

1 kg doorregen lappen of schouderstuk van het paard
1 eetlepel boter
1 eetlepel olijfolie
2 gesnipperde uien
3 wortels in blokjes
1 stengel bleekselderij in blokjes
4 kruidnagels
bloem
1 liter rode wijn, bijvoorbeeld Valpolicella Classico
1 dl rundvleesbouillon
2 laurierbladen
een snuf nootmuskaat
peper
zout

Marineer het vlees 2 dagen in de wijn en zorg dat het vlees helemaal onderstaat. 
Verhit de boter en de olijfolie en fruit hierin de groenten totdat de ui glazig is.
Neem het vlees uit de marinade, laat het uitlekken en dep het droog.
Maak inkepingen in het vlees en steek hierin de kruidnagels. 
Haal het vlees door de bloem en braad het rondom bruin.
Doe er de marinade, de bouillon en de specerijen bij en laat dit 3 uur zachtjes stoven. 
Zet het vuur uit. Zeef de groenten uit de pan, pureer ze zodat de saus dikker wordt en doe ze terug in de pan.
Laat de vleesschotel afkoelen en zet haar in de koelkast.
De dag erna laat je het vlees weer 3 uur stoven. De stoofschotel is klaar als het vlees helemaal in draadjes uit elkaar is gevallen en de saus de door jou gewenste dikte heeft.
Proef of er peper of zout bij moet.

Serveer met gnocchi of  polenta maar niet met pasta.

Een restje saus bewaar je in een bakje van Tupperware en mag je de volgende dag serveren over (verse) pasta.

Meer weten over de geschiedenis van dit streekgerecht? Klik hier!

Muziek terwijl u werkt:

9 opmerkingen:

  1. Lijkt me echt heerlijk! Eens kijken of ik 'm eens op het menu kan zetten. Hoewel ik tegenover mijn paardenminnende dochter mijn mond zal moeten houden over de oorsprong van de draadjes :)

    Enne... 6+ uur Lionel Richie... Dat trek ik écht niet. ;)

    Elke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoonlief & Zoonlief slikken het als rundvlees. Succes Elke!

      Verwijderen
  2. Goh, paardenvlees, da's lang geleden. Ik denk dat ik hier (Bergen op Zoom) makkelijker aan kangoeroe- kameel- of wilde gnoevlees kom dan paardenvlees. Misschien even over de grens in België?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jazeker, of ga rechtstreeks naar een frietkot aldaar en vraag naar een frietje stoofvlees. Dat is vaak van paardenvlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Egwaar? Friet stoofvlees is van paardenvlees? Tjee, weer wat geleerd. Ik blief ut nie, geloof ik ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is wat zoeter dan rundvlees. Bovenstaand recept kun je ook met rundvlees maken, is ook heerlijk. Saluti Nell!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. P*est. Ik heb paardenvlees hier liggen, maar dat is eigenlijk voor vandaag... Dit recept wordt hem niet.
    Ga maar naar je Zoer Vleis kijken, dat kan ook met paard.
    Dit onthou ik wel. Voor een volgende keer!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind niets mis met paardenvlees eten, behalve als er op mijn gehakt verpakking staat dat het half varken half rund is. Dan moet er geen paard bij zitten.

    BeantwoordenVerwijderen