Risotto met porcini

Agendacultuur

Afgelopen weekend kregen wij van de Poste Italiane nog een kerstkaart uit Nederland en een geweldig kerstpakket uit Bari. Niet alleen de post en het eten zijn hier veel slower dan in Nederland. 

Efficiency zit niet in de aard van het beestje. Organiseren of vooruitdenken, daar doet het zelden of nooit aan. Het heeft behoefte aan onzekerheid. 

Agenda's worden vrijwel uitsluitend gesleten aan mensen met drukke leidinggevende functies.
Een eetafspraak maak je dan ook spontaan op het laatste moment. En met bijna evenveel ongedwongenheid worden sommige afspraken op het laatste moment afgezegd. Den Zoeten Uitval noemen wij dat. 

Deze Nederlandse in Italië houdt van eten in gezelschap en anticipeert dat het een lieve lust is. Zij heeft haar voorraadkast goed gevuld. Verder zorgt ze altijd voor een sterke verse basis in de koelkast. Met wortels, uien of sjalotten, bleekselderij, verse kruiden, boter, Parmezaanse kaas en eieren kom je al een heel eind. Heb je dan ook nog knoflook en een flesje wijn tot je beschikking dan kan er nog maar weinig mis gaan en kun je heel wat impulsen losjes opvangen. 

Lukt het je niet om tijd vrij te maken voor het just in time doen van boodschappen, kom dan voor de gelegenheid lekker uit de voorraadkast.

Gedroogd eekhoorntjesbrood is hier altijd te vinden. Boven de amandelen en de borlotti, tussen de gepelde tomaten en de olijfolie, iets achter de pasta, bloem en rijst. Porcini secchi, daarmee lukt het je ter elfder ure nog iets moois op tafel te zetten. En porcini zijn uitstekend bestand tegen den Zoeten Uitval, ze zijn tot minstens een jaar na de verpakkingsdatum houdbaar.


Laat die Italianen maar denken dat ze bij gelegenheid een pure vrucht van inventiviteit en creativiteit eten. Ik zal ze maar nooit vertellen dat Vooruitziende Blik en Efficiency ook hun rol speelden. Dat is het beestje tegen het haar in strijken en daar zou het wel eens spontaan een bittere nasmaak van in de mond kunnen krijgen.


recept risotto met porcine voor 6 - 8 personen


40 gram gedroogde porcini
1 teen knoflook
2 sjalotten
een scheutje olijfolie
3 eetlepels platte peterselie, fijn gehakt
een paar blaadjes salie, indien voorradig
2,5 liter (vlees)bouillon
600 gram arborio of vialone nano rijst
verse zwarte peper
zout
een klontje boter
geraspte Parmezaanse kaas

Was de porcini kort onder stromend water en laat ze dan een uur wellen in een kommetje met lauwwarm water. 
Snijd de knoflook doormidden, snipper de sjalotten en fruit ze in de olijfolie. 
Roerbak de rijst in de pan ongeveer 1 minuut totdat de korrels in het midden wit kleuren. 
Blijf roeren, doe wat bouillon erbij. 
Snijd de porcini eventueel en doe ze met het bruine weekwater, de helft van de peterselie en de salie in de pan.
Daarna voeg je 3 dl bouillon toe en zet je het vuur matig hoog, zodat de bouillon pruttelt en langzaam in de rijst trekt. Blijf roeren.
Voeg per keer ongeveer 3 dl toe, tot de rijst na ongeveer 10 minuten zacht wordt en blijf roeren.
Breng de risotto op smaak met peper en zout
Blijf roeren en voeg nu per keer ongeveer 1 dl toe en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten koken totdat de rijst al dente is.
Draai het vuur uit en doe de risotto in een mooie dekschaal. Schep er de boter, kaas en de rest van de peterselie door.
Laat de risotto afgedekt met een theedoek nog een minuutje rusten en schep haar dan in diepe borden. Met Parmezaanse kaas serveren en een rood wijntje erbij schenken. 

Heb je verse paddestoelen in huis, voeg daar dan 350 gram van toe, tegelijk met de porcini.

Muziek terwijl u werkt:
If I knew you were coming I'd've baked a cake, Eileen Barton
MaDiWoDo, Bontjie Boys

1 opmerking:

  1. Heerlijk! Dat klinkt eigenlijk nog een stuk lekkerder dan de boterhammetjes met kaas die ik net zat te eten :)

    BeantwoordenVerwijderen