pasta met artisjokken en geflambeerde garnalen in roomsaus


De liefde van de vrouw gaat door de maag

Tijdens onze vakanties in alle (uit)hoeken van Frankrijk, bedacht ik als kind dat ik daar later ergens wilde gaan wonen.

Wat kon ik genieten van quatre quarts, stokbrood met gezouten boter, een batterij aan kazen, knoflook, zelf geplukte rozemarijn en tijm, verse krab en crudité.

Heerlijke perziken en meloenen waar smaak aan zat, tomaten zoals ik ze thuis niet kreeg. Vers geperst sap van witte druiven en bubbelend water uit flessen.
Stiekem proeven van pa's Ricard, een magisch wolkend drankje zodra er water bij ging.
Rijden door paarsgeurige lavendelvelden en zongebloemde heuvels.
Snuffelen aan het Franse savoir vivre, ohlala, c'était vrai ça.
Het kan raar lopen in het leven.
Eindelijk ontmoette ik in Utrecht een vent die kon koken, maar dan echt! Het eerste voorgerecht dat hij voor mij maakte was betoverend lekker. 
Geen rode rozen in een vaas maar distels op mijn bord.
Geen kaarslicht maar tedere lichtgroene smaken, verse pasta en blote jongens die in vuur en vlam waren gezet, samengebracht in een romig sausje. Dit was pure alchemie, pasta fatta con amore, om je vingers bij af te likken. 
En zo kwam ik uiteindelijk in Italië terecht.

recept pasta met artisjokken en geflambeerde garnalen in roomsaus, voor 2 personen

2 - 3 artisjokbodems (bij de groentespeciaalzaak)
1 eetlepel olijfolie
1 teen knoflook in 2 helften
350 gram ongepelde gamba's
0,3 dl cognac
180 gram verse tagliatelle, zelf gemaakt of zelf gekocht
1 eetlepel platte peterselie, fijn gehakt
1 dl verse slagroom
vers gemalen peper
zout

Zet een ruime pan met water op voor de tagliatelle.
Snijd de artisjokbodems in taartpuntjes.
Fruit de knoflook in de olie en doe de gamba's in de pan. Bak ze kort. Zet de afzuigkap uit en besprenkel de gamba's met cognac. Flambeer de garnalen. Doe de stukken artisjok en de peterselie bij de gamba's en bak ze kort.
Doe de slagroom erbij en breng op smaak met peper en zout.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Het recept voor verse tagliatelle vind je hier:
Zelf tagliatelle maken

Muziek terwijl u werkt:
A te, Jovanotti
Almeno tu nell'universo, Mia Martini
Non, je ne regrette rien, Edith Piaf

2 opmerkingen:

  1. Wel eens artisjoklikeur gedronken? Walgelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig heeft de smaak van Cynar niets van doen met de smaak van artisjokken, of met dit recept. Buona giornata!

      Verwijderen