Pasta koken en serveren all'italiana

Pasta, dat lust ik nou altijd. Zomer of winter, uit of thuis, tussen de bedrijven door of langzaam, als ik gezellig ben of asociaal. Het liefst tussen de middag maar ook 's avonds laat.  Of hij nou vers is of uit een pak, lang of kort, dik of dun, met of zonder ei.

Pasta stilt mijn honger en geeft energie om door te gaan. Het is een neutrale zachte basis met een stevig hart. Pasta gaat diep, is heden en verleden, Zuid en Noord. En zo makkelijk te bereiden!
Hoewel?

De ervaring leert dat er veel mis kan gaan bij het koken van pasta.
Onze kinderen hebben drie maanden zomervakantie. Om dat op te vangen is er in die periode een Nederlandse au pair in huis. 
Van deze meisjes verwachten wij niet dat het doorgewinterde keukenprinsessen zijn. Wel dat ze na een verblijf van drie maanden pasta uit een pak beetgaar kunnen koken. Er was tot nu toe één hopeloos geval. Zoonlief & Zoonlief, destijds drie en vijf jaar oud, hebben haar nog geleerd hoe ze een ei moest bakken. De schatten.

Van alles kregen we voorgeschoteld door onze ragazze.
Puur pasta, zonder boter, als bijgerecht met vlees en groenten.
Gesneden spaghetti, zo handig voor de kinderen.
Tagliatelle die chique werden opgediend met vork en lepel.
Zoutarme pasta.
Pasta met zoveel saus dat we de buren links en rechts uit hadden kunnen nodigen.
Snotgare De Cecco met een zielig platgekookt hart.

Delegeren blijft moeilijk.

pasta koken en serveren all´italiana

400 gram pasta van een goed merk, zoals De Cecco, Voiello of Buitoni
4 liter water
40 gram (zee)zout
een snufje gevoel

Voorwaarde voor succes is dat je pasta gebruikt van goede kwaliteit. Het is de basis van je maaltijd, die je saus maakt of breekt. Is er moeilijk aan te komen, koop dan twee keer per jaar een flinke partij in en leg die in de voorraadkast. 
Zet het water op en doe er het zout bij. Maak je een zoute saus, bijvoorbeeld met veel ansjovis, doe dan wat minder zout in het water.
Doe de pasta in het kokende water en draai het vuur hoger. Roer ondertussen de pasta goed door totdat het water weer stevig gaat borrelen en blijf er dan verder met je lepel van af.
Doe er geen olijfolie bij, zonde van de olie. Als je genoeg water gebruikt gaat pasta niet kleven.
Kook de pasta volgens de tijdsindicatie op de verpakking. Proef 2 minuten voor het einde van de kooktijd hoe het met de pasta is gesteld. Klaar, of toch nog even doorkoken?
Blijf erbij, en proef regelmatig. Giet de pasta tijdig af en presenteer haar met niet te veel saus, altijd onversneden en nooit met een lepel. Capito?

Pasta al dente, ik lust er wel pap van.

7 opmerkingen:

 1. Ik probeer af te leren om die lepel te gebruiken. Maar heb nog steeds problemen om de spaghetti op te draaien op de bordrand. (Het kantelen en omhoog brengen van de vork na het opdraaien)Dan doe ik het toch opdraaien in de lepel en help daarmee m'n gevulde vork een eind omhoog.
  Nou meen ik begrepen te hebben dat die kleine elleboog-macaroni niet eens in Italie bestaat, maar dat eten met een vork levert een koude pasta op.
  Ik las laatst wel dat polenta met een lepel gegeten mag worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraag aan een heuse Mama: is De Cecco echt de beste pasta die je kunt kopen in Nederland? Hij ligt bij mijn super, maar ik twijfel altijd. Gebruik nu Barilla, ook lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die kleine elleboog macaroni heb ik hier nog nooit gezien, maar hou me ten goede er zijn zoveel soorten. En Paul,!thuis lekker doen wat je prettig vindt natuurlijk. Het enige dat echt een must is, is pasta al dente serveren en dat doe jij al.

  Nell, persoonlijk vind ik De Cecco lekkerder dan Barilla, dat is een kwestie van smaak. Voiello vind ik nog lekkerder, die heeft een ruw oppervlak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De Cecco is te koop in de Jumbo hier! Toen die net overging van Super de Boer naar Jumbo,was er juist een aanbieding 1+1 !!! Goedkoper dan in Italie!
  Ik heb toen denk ik wel 12 kg gekocht of zelfs meer.
  Mijn jongens eten het best pasta.. en aangezien het slechte eters zijn... eten we toch snel 5 keer pasta in de week...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, ik vindt het al mooi dat toen ik na de coma weer opnieuw met mes en vork moest leren eten (krassen in m'n wang!) ook meteen leerde spaghetti op te draaien met een vork (in de lepel), voor de coma sneed ik als volwassenen nog m'n spaghetti klein

  Ja, een au-pair die kan koken lijkt in deze huidige tijd steeds zeldzamer. Jongens leren (zelf) steeds meer koken, meisjes leren steeds minder van de moeders (inzake koken & huishouden algemeen). We hadden een tijdje een huishoud-assistente (wegens revalidatie) die bij God niet wist hoe ze ramen moest lappen ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, Paul, wat erg! Nou laten we zeggen dat die ellende ook één miniem voordeel heeft gehad... Baci!

   Verwijderen
 6. Ja, ondanks de 'gaten' in mijn geheugen zijn er nog voordelen: ik lust nu wel spruitjes en (ongesmolten) kaas, vroeger niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.