octopus in tomatensaus / polpo in umido

Onwillekeurig denk ik met veel Oranjegevoel terug aan achtvoetige onheilsbode Paul wanneer ik octopus klaarmaak.

Zomer 2010.
We waren vol vertrou-wen, wedstrijd na wedstrijd was onze nationale trots gegroeid.

De avond van de finale. Naast een Nederlands gezin hadden we twee Spaanse vriendinnen uitgenodigd. Gezellig.
We lustten ze rauw die Spanjaarden.

Één goal....

De Spaanse voetbalvrouwen maakten middenin het hol van De Leeuw een triomfantelijk dansje dat nog het meest op een sirtaki leek.
Aan de zijlijn hadden wij het nakijken met ons vlaggetje, onze hoedjes en onze toeters.

recept octopus in tomatensaus, polpo in umido

1 - 1,5 kg verse octopus
zout
500 gram gepelde tomaten in blokjes, vers of uit blik
1 ui
2 tenen knoflook
2 eetlepels gehakte platte peterselie
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel bloem
2 glazen droge witte wijn
peper en zout

Verwijder het bovenste gedeelte van de octopus, zodat je alleen de tentakels overhoudt.
Sla de tentakels een aantal keren tegen het werkblad, zodat het vlees mals wordt.
Was de octopus onder stromend koud water.
Breng een liter water aan de kook. Doe er een eetlepel zeezout in.
Doe de octopus in het water en kook ze 5 minuten totdat ze stijf opkrult.
Schil en snipper ondertussen een ui en hak de knoflook fijn.
Giet het water af.
Doe de olie in een flinke pan en fruit hierin de ui en de knoflook 5 minuten zachtjes.
Snijd de octopus in stukjes en doe haar samen met de peterselie bij de gefruite ui.
Bak dit 5 minuten zachtjes en doe er de wijn bij. Laat dit 5 minuten stoven.
Strooi de bloem over de octopus, doe er de tomaten bij en roer het geheel goed.
De octopus moet onder het vocht staan. Indien nodig water toevoegen. Gebruik je tomaten uit blik corrigeer indien nodig met iets suiker. Breng op smaak met peper en zout en laat het geheel ongeveer anderhalf uur stoven, totdat de octopus zacht is.

Geef er gekookte aardappels bij.

Muziek terwijl u werkt:
Wij houden van Oranje, André Hazes
Met mijn vlaggetje, mijn hoedje en mijn toeter, Corry Vonk
Octopus Paul wijst Nederland aan als verliezer

4 opmerkingen:

  1. Ik hen octopus besteld bij de vishandelaar. Ga ik dit gerecht proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt! Ik vond het niet lekker helaas. Ik heb het in Italië ook een keer gegeten en toen vond ik het wel lekker. Ik had hem wellicht meer met een hamer moeten bewerken want daar schijnt ie minder taai van te worden. Vond het wel cool om toch een keer gemaakt te hebben.

      Verwijderen
    2. Of je ontdooit een bevroren octopus, die zijn ook mals. Taaie octopus is een verschrikking..

      Verwijderen