fijne uiensoep

Inzending foodblog event januari "Wat is jouw ultieme comfortfood gerecht"

Mistroostig januari
Ten hemel schreiend grijs
Waterkoud schrijnend
Onzalige after party
Te vroeg gepiekt
Druilerige traagheid
Futloos slepen
Zwartgallig bodemloos gat
Dag in, dag uit
Bar en boos
Doffe ellende
In en in triest


Trek aan de geestelijke noodrem en doe er niet meer aan mee.
Help jezelf of kom maar bij mij. Praat het van je af, huil lekker uit en kom weer op krachten met fijne uiensoep.

Fijne uiensoep begrijpt wat jij nodig hebt en zal je laten tranen van geluk. Zij is als een warme deken, een luisterend oor, een schouder om op uit te huilen. Als een flink pak tissues en een volledig omarmende groepsknuffel, helemaal voor jou alleen.
Bakkie doen?

Fijne uiensoep verwent je met zoet en zuur aards genoegen. Zij is hartverwarmend romig, witvoetig en grondig gevuld tot aan het dakje.

recept fijne uiensoep, voor 4 - 6 personen

1 pond uien
1 flinke teen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel boter
1 dl droge witte wijn
2 eetlepels bloem
1,5 liter warme bouillon
1 takje rozemarijn
een paar blaadjes salie
2 blaadjes laurier
verse zwarte peper
zout
4 - 6 sneetjes wit brood
150 gram Parmezaanse of oude kaas

Pel de uien en snijd ze in niet te dunne ringen. Huilen geeft niet, dat brengt het helingsproces op gang.
Snijd de knoflook doormidden.
Doe de olijfolie en de boter in de pan en verhit het vet onder goed roeren. Zo voorkom je dat de boter verbrandt in de olie.
Voeg de uien en de knoflook toe en laat ze 10 -15 minuten zachtjes bakken, tot ze glazig zijn.
Blus de uien met de wijn en laat het vocht grotendeels verdampen.
Strooi de bloem over de uien en bak dit zachtjes, een minuut of twee.
Doe er 2 dl bouillon bij en roer dit bij het uienmengsel. Voeg steeds 2 dl nieuwe bouillon toe zodra de bloem het vocht goed heeft opgenomen.
Doe de rozemarijn, salie en laurier in de pan en breng de soep op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout. Laat de soep 20 minuten zachtjes pruttelen.
Zet de grill aan en toast het brood.
Verdeel de soep over de kommen, leg de toast in de kommen en strooi er flink kaas over.
Gril de soep totdat de kaas bruin kleurt.

Rise and shine.
Fijne uiensoep, dat zouden meer mensen moeten doen.

Muziek terwijl je aan jezelf werkt:
Cup a Soup, Sjors de Inspirator
Kom maar bij mij, Marco Borsato
Come saprei, Giorgia

foto: fitmagazine.nu

6 opmerkingen:

  1. Wow! Het recept is leuk, maar je schrijfstijl maakt me blij!
    :)
    Ik kom bij jou wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gezellig Es, vangen we elkaar op :-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blijft er voor mij dan ook nog een plaatsje over in de herberg ;-)?
    Ik ben gek op uiensoep. En op zon. Maar het meest op ironische zelfspot. Héérlijk, dat mmaakt dit leven vele malen leuker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tuurlijk Nell, kom er vooral gezellig bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jullie zijn vast allemaal weer enorm opgeknapt. Mijn beurt vanavond! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeg maar even nieieiets, laat je ongedwongen gaaaaaaaan!

      Verwijderen