risotto met pompoen, pecorino en salie

Meer lezen →
Salie, rozemarijn en basilicum zijn de groene smaakmakers bij uitstek van de Italiaanse keuken. 
Basilicum is verkrijgbaar bij de supermarkt.  En misschien heb je ze zelf in de kruidentuin, anders zijn salie en rozemarijn verkrijgbaar bij het tuin-centrum. 
Overigens zijn salie en rozemarijn winterhard. 
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

Pijlstaartinktvis (calamaro) met rucola

Meer lezen →
"Sei una freccia!!"
Dit riep mijn ex-skilerares enthousiast toen ik haar gisteren voorbij stoof. "Je bent een pijl!!" Zon, sneeuw, een strak blauwe lucht en het ging inderdaad als een tierelier.
Heerlijk, met het hele gezin genieten.
Het wintersportgebied is nog geen uur rijden van ons vandaan, dus in deze vakantieperiode gaan we iedere dag op en neer. Wel zo fijn om van alle gemakken voorzien te zijn, als je moe maar voldaan bent .
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

Siciliaanse bloemkool

Meer lezen →
Als lid van de Eerste Ome Willem Generatie (EOWG) denk ik bij bloemkool in eerste instantie aan bloemkool met een pa-ha-pje. Lekker, maar er is zoveel mogelijk met de cavolfiore.
Vandaag presenteert deze papjesgeitenbrijer voor rakkers en rekels van toen en nu een recept voor Hollandse bloemkool met een Italiaanse slag.
Joepie de poepie!
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

La puttanesca, pikante tomatensaus

Meer lezen →
Sugo alla puttanesca, ontbloot van de Italiaanse melodie betekent dat, jawel, hoerige saus.
Dat klinkt nergens naar.
Voor het gemak in het dagelijks verkeer hou je het bij het schrijven van een menu maar bij puttanesca, of anders 'pikante tomatensaus'. Dat dekt qua smaak ook nog de lading.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
4 Reacties

Vin brulé (Glühwein) van bocht

Meer lezen →
In december ontvangen wij van Gulle Gever een kerstpakket. Dit Gegeven Paard inspecteren wij helaas altijd kritisch de bek, terwijl deze praktijken gedurende de rest van het jaar streng verboden zijn.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

Italiaans kerstmenu, het nagerecht

Meer lezen →

Semifreddo; het kan vriezen, het kan dooien

Een typisch Italiaans nagerecht heet semifreddo. De semifreddo is niet ijskoud, maar ook zeker niet op kamertemperatuur. De temperatuur ligt ergens ertussen, daar, op de gulden middenweg die Italianen altijd weer weten te vinden.
Ik presenteer haar met een uitgesproken Nederlands gerecht, namelijk warme stoofpeertjes.
Een mooie afsluiter vol tegenstellingen die prima bij elkaar passen.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

Sbrisolona, grote amandelkruimelkoek

Meer lezen →

sbrisolona, kruimelkoek van maisgriesmeel en amandelen

Amandelen symboliseren licht en geluk, ze staan voor wedergeboorte en vruchtbaarheid. Daarom maak ik in de lichtmaand een culinair cadeautje met amandelen voor het foodblogevent. Wie wil er nou geen geluk en vruchtbaarheid weggeven, laat staan ontvangen?
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
1 Reacties

Sugo all'arrabbiata, arrabbiata-saus

Meer lezen →
Geen kwaad woord over saus 'op boze wijze'. Er zit wel wat venijn in door die twee rode pepertjes en je krijgt een flinke stoot vitamine C maar dan heb je het ook gehad.

Wil je een veeg uit de pan? Ga dan als volgt te werk:

Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
4 Reacties

Italiaans kerstmenu, het hoofdgerecht

Meer lezen →
Brasato all'Amarone of zwaardvis?

Met Kerstmis komt Nonno gezellig bij ons eten. Hij houdt van traditionele pot en dan liefst ook nog uit de eigen provincie. Hij is geen visliefhebber. Voor hem maak ik stoofpot met Amarone en polenta. Feestelijk, hij vindt het heerlijk en ik kan na een nachtje marineren beide al een dag van tevoren klaarmaken. Spruitjes koken op eerste kerstdag, rood wijntje erbij en klaar.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

Italiaans kerstmenu, het voorgerecht

Meer lezen →
Deze telg uit een slagersgeslacht is overtuigd flexitariër; ik schotel graag vlees voor, maar niet dagelijks. Het is maar goed dat mijn opa en oma dit niet meer mee hoeven te maken.

Groentebouillon? Daar hoef je bij een slager niet mee aan te komen en al helemaal niet op zon- en hoogtijdagen. Dan hoor je volgens mijn familie "goeie soep" te eten. Je begrijpt, "goeie" staat hier voor "getrokken van vlees".
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
1 Reacties

Italiaans kerstmenu, het aperitief

Meer lezen →
Italianen zijn soms net Nederlanders. Als het om eten gaat zeggen ze "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg". Dat klinkt bekend! Italianen kiezen voor goede ingrediënten en laten de smaken ervan voor zich spreken. Verder niet teveel frou-frou, niet teveel gedoe, anders ga je maar naar Frankrijk. 
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

Frolline, koekjes van Santa Lucia

Meer lezen →
De Sint heeft zijn hielen nog niet gelicht, of er staat in Verona een andere heilige voor de deur. Een dame deze keer, Sint Lucia.
In Nederland is zij bekend als beschermheilige van blinden en slechtzienden. Haar naam is afgeleid van het woord luce , licht.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties