Brasato all'Amarone, stoofpot met Amarone

Meer lezen →
Streekgerecht uit de Valpolicella

Ik houd van Amarone. De Amarone della Valpolicella wordt beschouwd als de beste wijn uit Verona en omstreken en als een van de belangrijkste Italiaanse rode wijnen.  Zijn naam komt van het Italiaanse woord ‘amaro’ wat bitter betekend.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

Krokante kip met amandel, venkelzaad en citroen

Meer lezen →

"Sei un pollo!" Wat ben jij dom! 

Zelfs kippen mét kop worden al voor dom versleten. Dat hoeven ze niet te pikken.

Kippen maken slim vlees dat snel gaar is en waar je mee kunt blijven variëren. Bijvoorbeeld door het eens anders te paneren.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

Verse lasagna dalla rava alla fava

Meer lezen →
Het verschil tussen goed nieuws en slecht nieuws.

Ergens een puinhoop van maken, het kan de beste overkomen. De Italianen zeggen "Ho fatto un bel pasticcio!" als ze de plank eens flink mis hebben geslagen. Letterlijk zeggen ze "Ik heb er een flinke pastei van gemaakt!". Lekker zeg, en bedankt.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

spaghetti alla carbonara

Meer lezen →
Uncle Sam in de Italiaanse keuken?! 

Italianen zijn trots op hun culinaire erfgoed. Van veel bekende Italiaanse gerechten wordt door meer dan één stad of streek de herkomst geclaimd. 

Over de herkomst van de spaghetti alla carbonara zijn vele theorieën in omloop. Algemeen wordt aangenomen dat dit een streekgerecht uit Lazio is.
Eerder dan na de Tweede Wereldoorlog is er over dit recept niks op papier terug te vinden. Geen boek, geen tijdschrift, geen kladje, niente. 
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
4 Reacties

Ras el Hanout-speculaas

Meer lezen →
Oudhollandsche versnaeperinghen bereyden in het buytenlandt

Italianen eten nauwelijks over de grens. Met alles wat de Italiaanse keuken te bieden heeft is dat niet zo gek. 

Etnische restaurants zijn sinds enkele jaren steeds meer in opkomst, maar wie thuis kookt, maakt zijn vertrouwde Italiaanse pot. Exotische kruiden en specerijen die je in Nederland gewoon in de supermarkt koopt, kun je hier vaak niet of nauwelijks krijgen.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

Tiramisù ristretto

Meer lezen →
Italianen zijn koffieleuten bij uitstek.
Toen ik eens een kopje kruidenthee zette in het bijzijn van  mijn schoonmoeder vroeg zij zich bezorgd af of ik me wel goed voelde. Thee of kruidenthee is goed voor zieken.

Het uithangbord van een bar adverteert met het soort koffie dat ze schenken.
Koffie is voor Italianen belangrijker dan hun wijnen, het is de troost waar de natie op drijft.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
2 Reacties

Konijnstoofpot

Meer lezen →
Drie weken geleden is het jachtseizoen geopend.
Grote delen van de Valpolicella zijn officieel jachtgebied en zo ook mijn "achtertuin". Dat betekent vooral in het weekend 's ochtends vroeg al knallen geblazen.
Er wordt vooral gejaagd op hazen, fazanten, duiven en wild konijn.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties

salmorejo, koude tomatensoep uit Andalusië

Meer lezen →

salmorejo, koude tomatensoep uit Andalusië maken

Iedere familie heeft haar geheimen.

De meeste geheimen kunnen maar beter bewaard blijven, sommige geheimen verdienen het om onthuld te worden.
Neem nou oude Spaanse keukengeheimen, die vragen er om.
Lees verder →
Gepost door : Antoinette Coops
0 Reacties