pesto van rucola en amandelen

Meer lezen →

pesto van rucola en amandelen

De eerste keer proefde ik rucola fuori cottura (niet meegebakken) op een pizza met kerstomaten en buffelmozzarella. Een culinair tripje.

Ruim 15 jaar later heb ik nog steeds vrijwel altijd rucola in huis. Uit de moestuin is deze slasoort soms te bitter, de rucola die je op de markt of in de supermarkt koopt is milder van smaak.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties

spaghetti all'Amatriciana

Meer lezen →

spaghetti all´Amatriciana

Denk je aan Rome dan denk je aan la dolce vita, het Forum Romanum, de Trevifontein, Vaticaanstad én aan bucatini all'Amatriciana.

Speurend naar de oorsprong en de originele ingrediënten van het recept kwam ik erachter dat het recept niet uit Rome komt maar ontstaan is in het plaatsje Amatrice, provincie Lazio, niet ver van Rome. Amatriciana is zo schijnt de latere, vitaminerijkere versie van de spaghetti alla Griscia, een dorpje vlakbij Amatrice.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
3 Reacties

varkenshaas met salie en witte wijn (carne para Rocìo)

Meer lezen →

varkenshaas met salie en witte wijn

Vanochtend ging Zoonliefje naar opa om mee te helpen in de moestuin. Toen ik nog eens naar hem zwaaide vanuit de auto had hij al een veel te grote pet opgezet, want dat hoort nou eenmaal bij tuinieren. Hij was er klaar voor, ciao!
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

risotto al radicchio rosso Veronese

Meer lezen →

recept uit de Veneto: risotto al radicchio rosso Veronese

Radicchio rosso wordt vooral in Verona, Chioggia en Treviso verbouwd. Dit is een recept met radicchio rosso Veronese, die je kunt vervangen door een andere radicchio rosso.
De romige maar stevige rijst is licht bitter van smaak en als je goed kijkt vind je alle kleuren van de Italiaanse vlag terug op je bord.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
1 Reacties

aubergineballetjes, polpette di melanzane

Meer lezen →

aubergineballetjes uit de oven of gefrituurd

Liefde is als een voetbalwedstrijd.     
Als ouder heb je het beste met je gezin voor. Veel bewegen wordt actief gestimuleerd. Zoonlief & Zoonlief voetballen en worden getraind door Il Papà.
Wat gezond eten betreft is in de normale situatie het samenspel tussen Manlief en Moeders om de tegenstand van Zoonlief & Zoonlief tegen groenten te tackelen optimaal. De één geeft de bal aan en de ander schiet hem in het doel.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties

pizza maken

Meer lezen →

zelf pizza bakken

Het sociale leven in Italië speelt zich grotendeels buiten de deur af in bars, trattoria's, pizzeria's en restaurantjes, al naar gelang het moment van de dag.
Wij ontmoeten vrienden en kennissen met kinderen graag bij een pizzeria, zoals bijvoorbeeld La Bufalina in Valgatara. Hier worden de pizza's volgens originele Napolitaanse recepten gebakken in een houtgestookte oven op een temperatuur van ongeveer 500 graden.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
4 Reacties

polenta

Meer lezen →

Zelf polenta maken. Een streekgerecht ter oefening van roeren in hete brij

Toen ik voor het eerst naar Italia ging met Il Marito, voelde hij al op zijn klompen aan waar tijdens ons bezoek de schoen zou gaan wringen, hij woonde tenslotte al jaren in Nederland. Met een aantal lessen in cultuurverschillen zou ik van hem leren hoe handig langs de grootste obstakels te laveren.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

amaretto-pompoentaart

Meer lezen →

Amaretto-pompoentaart, zelfhulprecept voor moeders door moeders

Liefde is een slagveld.
Als moeder wil je het beste voor je kleuters.
Het Voedingscentrum propageert “2 ons groente, 2 stuks fruit, dan houd je het beslist een heel stuk beter uit”. Uit ervaring weet ik inmiddels dat deze zin uitsluitend slaat op ons lichamelijke uithoudingsvermogen.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
1 Reacties

risotto all’Amarone

Meer lezen →

recept uit de Veneto: risotto all´Amarone 

Net boven Verona ligt de heuvelachtige wijnstreek Valpolicella. De Valpolicella is beroemd om haar Amarone, een droge volle wijn met een donkere kleur.
Ons dorp in de Valpolicella is dan wel klein, maar het is heel wat pizzeria’s, osteria’s, trattoria’s en restaurantjes rijk en die schenken vrijwel uitsluitend streekwijnen, waaronder dus Amarone.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

Zelf pasta maken

Meer lezen →

zelf pasta maken

In de Italiaanse voedselindustrie wordt harde (durum)tarwe gebruikt om droge pasta van te maken. Zoals de pasta van De Cecco of Barilla, die is gemaakt van "semola di grano duro", oftewel griesmeel van harde tarwe.

Voor verse pasta gebruik je daarentegen meestal zachte tarwe. Of een mix van verschillende restjes meel. Als je eenmaal weet hoe de structuur van de pasta moet zijn, kun je volop variëren. 

Zelf pasta maken is niet moeilijk. Het kost je wat tijd, maar dan heb je ook iets!
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
10 Reacties

Bolognesesaus, ragù

Meer lezen →

mijn bolognesesaus, ragù alla bolognese

Een van de favoriete sauzen, die hier vrijwel altijd en overal te krijgen is, is ragù.
Trek nu niet meteen een vies gezicht, het gaat niet over ragout. Met ragù bedoelen ze hier in Italia gelukkig gewoon bolognesesaus.

Het is een stoofschotel van gehakt, dus hoe langer je het laat pruttelen, des te lekkerder het wordt.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
2 Reacties

risotto met gorgonzola, tomatensalade en balsamico

Meer lezen →

risotto met gorgonzola, tomaten en balsamico

Een knapperige zoetzure salade in je romige risotto, ken je dat al? Het is een gerecht vol contrasten, warm en koud, zoet en zout, romig zacht en knapperig, kleurig en witgrijs.
Het geheim van het succes zit hem in de toevoeging van aceto balsamico, want doe je die niet in de dressing, dan verliest deze risotto al zijn charme.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties

risotto all'Isolana, Rita's risotto

Meer lezen →

recept uit de Veneto: risotto all´Isolana

Rita was een echte Italiaanse mamma, zo’n lieve, die je altijd wilde verwennen met heerlijkheden.
Zij was een ster in het bereiden van voorgerechten. Gewapend met haar mattarello, een deegroller, toverde zij verse tagliatelle op tafel, of lasagna om je vingers bij af te likken en tortellini met de lekkerste vullingen. Ook gnocchi maakte ze in allerlei varianten.
Lees verder →
Geplaatst door : Antoinette Coops
0 Reacties