Sbrisolona, grote amandelkruimelkoek

sbrisolona, kruimelkoek van maisgriesmeel en amandelen

Amandelen symboliseren licht en geluk, ze staan voor wedergeboorte en vruchtbaarheid. Daarom maak ik in de lichtmaand een culinair cadeautje met amandelen voor het foodblogevent. Wie wil er nou geen geluk en vruchtbaarheid weggeven, laat staan ontvangen?
sbrisolona

Het fijne maismeel zorgt ervoor dat deze koek de kruimelige, brosse structuur krijgt, waaraan ze haar naam ontleent. Sbriciolare (sbrietsjolare) betekent verkruimelen. In het Mantovaans dialect wordt dat sbrisolar en voor een grote kruimelamandeltaart komen we dan uit op sbrisolona.

De taart wordt gepresenteerd bij koffie of met zoete dessertwijn, zoals Recioto.
Hier in de omgeving wordt de sbrisolona vaak eerst besprenkeld met grappa, voordat ze gegeten wordt.
Deze taart snij je niet met een mes, oh dio no, deze taart met DOP-status mag alleen met handen gebroken worden. Bovendien is de sbrisolona zo hard, dat een mes ook helemaal niet handig is. Wat doen ze dus? Ze geven er een flinke klap op.

BAM!

En ieder pakt het brokstuk dat naar z'n zin is.

In juni 2014 stond dit recept in Delicious., klik hier.

recept sbrisolona, kruimelkoek met amandel en maisgriesmeel

200 g gepelde amandelen, 150 g blank en 50 g bruin
200 g koude boter in stukjes
de geraspte schil van 1 onbehandelde citroen
250 g bloem
150 g maisgriesmeel (fioretto, maar bramata kan ook), verkrijgbaar bij de Turk/Marokkaan en bij natuurvoedingszaken.
2 eierdooiers
170 + 15 g suiker
eventueel grappa

Hak de gepelde amandelen grof.
Doe alle ingrediënten in een grote kom, behalve de bruine amandelen en 15 gram suiker.
Kneed de ingrediënten kort en stevig door. Zorg ervoor dat het een onsamenhangend, zanderig deeg blijft. Het moet aanvoelen als vochtig zand.
Houd een stuk ovenpapier onder de kraan en wring het uit. Dit is handiger dan invetten, omdat je de sbrisolona voorzichtig uit de vorm kunt tillen, zonder dat ze breekt.
Bekleed er een ronde bakvorm met een doorsnee van 28 cm mee.
Strooi het deeg in de bakvorm en verdeel het.
Versier de sbrisolona met de ongepelde amandelen en druk ze licht aan.
Bak de sbrisolona in ongeveer 50 minuten gaar in de oven op 180 graden. Blijf erbij om te controleren of je de sbrisolona af moet dekken met ovenpapier, om te hard bruinen aan de bovenkant te voorkomen.
Til de sbrisolona uit de vorm en laat haar afkoelen op een rooster.
Strooi er de overgebleven suiker over.
Besprenkel eventueel met grappa.

Muziek terwijl u werkt:
Luce, Elisa
Saxuality, Candy Dulfer
Briciole, Noemi

Naschrift 18/5/2015 in een ronde bakvorm doorsnee 30 cm (pizzavorm) is de sbrisolona gaar in ongeveer 35 minuten.

1 opmerking:

  1. Oooh! Dat wil ik ook maken, of krijgen, nog beter! :)
    Ik moet nog. Maar weinig goed licht en ik heb het bijna allemaal zelf al opgedronken. Sssst, niet vertellen hoor!

    BeantwoordenVerwijderen