risotto met pompoen, pecorino en salie

Salie, rozemarijn en basilicum zijn de groene smaakmakers bij uitstek van de Italiaanse keuken. 
Basilicum is verkrijgbaar bij de supermarkt.  En misschien heb je ze zelf in de kruidentuin, anders zijn salie en rozemarijn verkrijgbaar bij het tuin-centrum. 
Overigens zijn salie en rozemarijn winterhard. 

Deze risotto heeft als hoofdingrediënt pompoen, maar het zijn de kaas en de salie die de risotto lekker Italiaans maken.

recept risotto met pompoen, pecorino en salie

1 sjalot 
een scheutje olijfolie
300 gram geschilde pompoen in blokjes
0,5 dl droge witte wijn
1,5 liter (kippen)bouillon
300 gram arborio of vialone nano rijst
verse zwarte peper
zout
4 blaadjes verse salie heel fijn gehakt
50 gr geraspte pecorino(of Parmezaanse kaas, ook lekker)

Snipper de sjalot en fruit haar zachtjes in de olijfolie. 
Verpulver de pompoen in de keukenmachine.
Roerbak de rijst in de pan ongeveer 1 minuut totdat de korrels in het midden wit kleuren. 
Blijf roeren, doe de witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen. 
Daarna voeg je 2 dl bouillon toe en zet je het vuur matig hoog, zodat de bouillon pruttelt en langzaam in de rijst trekt. Blijf roeren.
Doe er de pompoen en salie bij en voeg zoveel bouillon toe, dat de pompoenrijst helemaal onder staat. Blijf roeren.
Voeg per keer ongeveer 2 dl toe, tot de rijst na ongeveer 10 minuten zacht wordt. 
Breng de risotto op smaak met peper en zout
Blijf roeren en voeg nu per keer ongeveer 1 dl toe en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten koken totdat de rijst al dente is.
Roer de pecorino door de risotto. 
Laat de risotto een minuutje rusten en serveer in de diepe borden. 

Geef er nog wat kaas bij.

Muziek terwijl u werkt:
Smashing Pumpkins, Disarm

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen