La puttanesca, pikante tomatensaus

Sugo alla puttanesca, ontbloot van de Italiaanse melodie betekent dat, jawel, hoerige saus.
Dat klinkt nergens naar.
Voor het gemak in het dagelijks verkeer hou je het bij het schrijven van een menu maar bij puttanesca, of anders 'pikante tomatensaus'. Dat dekt qua smaak ook nog de lading.


Waarschijnlijk heeft de saus deze opvallende naam omdat de 'case rosse' vroeger klanten, onder andere, wierven door spaghetti met deze saus aan te bieden.

recept pasta alla puttanesca, pikante tomatensaus

400 gram spaghetti
500 gram verse gepelde tomaten of 1 blik gepelde tomaten
1 gedroogd rood pepertje
ansjovis, 8 filets
1 flinke teen knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel kappertjes
1 ons zwarte olijven
2 eetlepels gehakte peterselie
zout naar smaak

Zet een grote pan met water op voor de spaghetti.
Zet een kleine pan met water op voor de verse tomaten.
Was de tomaten en snijd met een scherp mes een kruis aan de bovenkant en aan de onderkant.
Houd de tomaten enkele seconden in het kokend hete water, giet het water af en zet de tomaten apart.
Hak het pepertje fijn.
Spoel de ansjovis af onder de lopende kraan en dep ze droog.
Snijd de ansjovis in grote stukken.
Kneus de knoflook.
Pel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaten in blokjes.
Doe de olijfolie in een pan en bak hierin de ansjovis, de knoflook en het pepertje.
Doe de olijven en kappertjes erbij en bak ze 2 minuten mee.
Doe de tomaten erbij en laat de saus ongeveer een kwartier pruttelen. Doe er tegen het einde van de kooktijd 1 eetlepel peterselie bij en roer dit goed door.
Zout het kokende water en doe de spaghetti erin. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Doe de saus bij de spaghetti al dente (of andersom) en roerbak kort.
Serveer meteen met Parmezaanse kaas en verdeel de rest van de peterselie over de borden.

Muziek terwijl u werkt:
Makin' whoopee, Dinah Washington

4 opmerkingen:

  1. Bijna 1 van de eerste recepten die ik leerde koken. Blijft hier regelmatig een favoriet (ook al geef ik er uitgebakken speklapjes bij...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kookideeën, ik volg een recept van een ander ook zelden letterlijk, dat is nou juist het leuke!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bravo, heerlijk puttanesca. Altijd een one time favoriet bij mijn wijnproeverijen en bij een lekker glas Barbera uit Asti.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ga ik uitproberen Gereon, bedankt voor de wijntip!

    BeantwoordenVerwijderen