Italiaans kerstmenu, het voorgerecht

Deze telg uit een slagersgeslacht is overtuigd flexitariër; ik schotel graag vlees voor, maar niet dagelijks. Het is maar goed dat mijn opa en oma dit niet meer mee hoeven te maken.

Groentebouillon? Daar hoef je bij een slager niet mee aan te komen en al helemaal niet op zon- en hoogtijdagen. Dan hoor je volgens mijn familie "goeie soep" te eten. Je begrijpt, "goeie" staat hier voor "getrokken van vlees".

Geheel volgens mijn familietraditie kies ik voor kerst als voorgerecht  "goeie soep". Lekker en ook handig, want de bouillon trek je al een dag tevoren. Langzaam, minstens 3 uur lang van runderschenkels of kalfsschenkels.
Bovendien hebben we 4 gangen te gaan, dus een lichte gang is niet verkeerd. Zo voorkomen we dat we na het feestmenu geen pap meer kunnen zeggen.

Op kerstdag zelf vertroebelen we de heldere bouillon met een vrolijke stracciatella. Stracciatella is dus niet alleen heerlijk ijs, het is ook de naam onderstaand eigerecht.

Kerstmenu in 4 delen, deel 2.

Het voorgerecht

recept vleesbouillon met stracciatella

1 liter heldere vleesbouillon
3 eieren
4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas of oude kaas
1 snuf nootmuskaat
zout en peper naar smaak
eventueel wat fijngesneden peterselie

Breek de eieren in een kom. Doe er de kaas, de nootmuskaat en wat zout bij. Klop dit mengsel flink door met de garde.
Breng de bouillon aan de kook aan en giet het eimengsel erin, terwijl je blijft roeren.
Kook het 3 minuten door en dien meteen op. Strooi er wat peterselie over.

Bij bouillon drink ik nooit wijn, omdat ik het er niet goed bij vind passen.

Muziek terwijl u werkt:

Zie ook deel 1, het aperitief
Zie ook deel 3, het hoofdgerecht
Zie ook deel 4, het nagerecht

1 opmerking:

  1. Mijn ervaring is dat de pan erg gaat ruiken. Ondanks goed afwassen. Een tip: was de pan eerst met KOUD water en daarna met warm water.

    BeantwoordenVerwijderen