Italiaans kerstmenu, het nagerecht


Semifreddo; het kan vriezen, het kan dooien

Een typisch Italiaans nagerecht heet semifreddo. De semifreddo is niet ijskoud, maar ook zeker niet op kamertemperatuur. De temperatuur ligt ergens ertussen, daar, op de gulden middenweg die Italianen altijd weer weten te vinden.
Ik presenteer haar met een uitgesproken Nederlands gerecht, namelijk warme stoofpeertjes.
Een mooie afsluiter vol tegenstellingen die prima bij elkaar passen.


Italiaans kerstmenu in 4 delen, deel 4 het

nagerecht
erbij: dessertwijn zoals Recioto of Passito di Pantelleria

En daarna uitgebreide koffie met tic naar keuze en/of slagroom en/of een snufje speculaaskruiden
bonbons
Cognac 
Grappa

Zowel de semifreddo, als de stoofpeertjes, als de sbrisolona kunnen prima 1 of 2 dagen van tevoren worden bereid. De fruitsalade maak je op het laatste moment.

recept semifreddo van honing
voor 4-6 personen


4 eieren
70 gram suiker
50 gram (acacia)honing
100 gram mascarpone
50 gram walnoten
honing voor versiering

Vrij naar een recept van Butta la pasta.
Splits de eieren.
Mix de dooiers met de suiker totdat er een bijna witte substantie ontstaat.
    Voeg de honing en de mascarpone hier aan toe en mix het goed door.
    Klop de eiwitten stijf en schep ze door het mascarponemengsel.
Verdeel het mengsel over 4 vormen die je eerst onder de kraan houdt en nat laat.
Laat de vormpjes minstens 2 uur opstijven in de vriezer. Houd de vormpjes kort in warm water en leg de inhoud op 4 bordjes. Leg er de stoofpeertjes naast en versier met het warme perensap (zie hieronder),  walnoten en honing.

Maak je de semifreddi een dag van tevoren klaar, haal dan de vormpjes al wat eerder uit de vriezer en zet ze in de koelkast.

Ingrediënten en bereiding stoofpeertjesvoor 4-6 personen

1 kg stoofperen
60 gram suiker
1 scheutje droge witte wijn
1 stuk pijpkaneel
2 kruidnagels
eventueel 5 gram aardappelmeel

Was en schil de peren, snijd grote peren door midden. 
Zet ze op met suiker, wijn, pijpkaneel, kruidnagels en zoveel water tot ze half onderstaan. Laat de peren 2 - 3 uur stoven op een laag pitje.
Schep de peren uit het vocht en verwijder de pijpkaneel en de kruidnagels. Bind het perensap met wat aangemengd aardappelmeel tot een dun sausje.
Maak de peertjes minstens een dag eerder klaar, dat komt de smaak zeker ten goede!

Zie ook:
deel 1 van het kerstmenu, het aperitief
deel 2 van het kerstmenu, het voorgerecht.
deel 3 van het kerstmenu, het hoofdgerecht

Muziek terwijl u werkt:
Mozart symfonie #40 in G mineur; Allegro assai
Händel, Messiah; For unto us a child is born

Geen opmerkingen:

Een reactie posten