Italiaans kerstmenu, het hoofdgerecht

Brasato all'Amarone of zwaardvis?

Met Kerstmis komt Nonno gezellig bij ons eten. Hij houdt van traditionele pot en dan liefst ook nog uit de eigen provincie. Hij is geen visliefhebber. Voor hem maak ik stoofpot met Amarone en polenta. Feestelijk, hij vindt het heerlijk en ik kan na een nachtje marineren beide al een dag van tevoren klaarmaken. Spruitjes koken op eerste kerstdag, rood wijntje erbij en klaar.

Die knusse, bruinwolligwarme smaak van brasato is voor Zoonlief & Zoonlief nog wat te zwaar. Zij houden meer van lichtvoetig, fris en fruitig, nootachtig en van knapperig krokant. En wel van vis maar niet van graten.
Zwaardvis is wat graten betreft ideaal, wat er al aan graat in zit is duidelijk aanwezig en je haalt het er zo uit. Deze vis komt dan wel uit de Middellandse Zee, maar hij wordt ook hier duur betaald. Echt een stevig visje voor een aparte gelegenheid.
Manlief en Moeders kiezen ook voor zwaardvis. Die brasato kan op tweede kerstdag ook nog prima.

Italiaans kerstmenu in 4 delen, deel 3.

hoofdgerecht
  • zwaardvis in een feestelijk jasje
  • aardappelgratin met verse kruiden
  • romanasalade of een andere knapperige slasoort met rucola, grof gehakte walnoten, een handjevol granaatappelpitten en een dressing van sinaasappelsap, maïsolie, peper, zout en verse munt
  • rauwe venkel, flinterdun gesneden en opgediend met een scheutje olijfolie, peper en zout (géén azijn of citroen).
We drinken gewoon door van de Lugana, die we al bij het aperitief schonken.

recept zwaardvis in een feestelijk korstje

Zwaardvis, 4 dungesneden moten (dikte1,5 cm).
droog broodkruim of paneermeel
1-2 eieren
40 gram pijnboompitten
een halve teen knoflook
2 stukken gedroogde tomaat uit een zakje, anders onder olie of 1 koffielepel tomatenpuree
platte peterselie
een paar venkelzaadjes
bloem
olijfolie
peper
zout

Verwijder het vel van de zwaardvis of vraag de visboer dit te doen.
Deel de schijven in 2 helften en verwijder het bot..
Meng in de keukenmachine de gedroogde tomaten met peterselie, de gepelde knoflook, de pijnboompitten, peper en zout.
Als je een glad mengsel heb doe je er het broodkruim door, zoveel als nodig. Klop de eieren los. Doe het broodkruim in een diepe schaal. Doe bloem in een andere schaal. Haal de stukken vis eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het broodkruim. Leg de moten op bakpapier. Verhit de olie in een anti-aanbakpan met dikke bodem en bak de vis een aantal minuten per kant, tot ze goudbruin zijn. Dep de vis met keukenpapier en doe eventueel nog wat zout en peper op de vis. Geef er citroen bij.
Zeer vrij naar een recept van Butta la pasta.

recept aardappelgratin met verse kruiden

750 gram geschilde aardappels
200 gram Parmezaanse of oude kaas
een paar blaadjes salie
wat takjes peterselie
de naalden van een takje rozemarijn
olijfolie
zout
2 eieren
1 dl verse melk
1 dl verse slagroom
peper
nootmuskaat

Schil de aardappels, was ze en snijd ze met de fijnsnijder in plakjes van 2 à 3 mm dikte.
Was de kruiden en dep ze goed droog. Hak ze heel fijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de kaas.
Wrijf de ovenschaal in met een scheutje olijfolie en een kwast.
Begin met een laagje aardappels, strooi er wat zout, gehakte kruiden en kaas over en herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Zorg ervoor dat je voldoende kaas overhoudt om de bovenste aardappellaag mee te bestrooien.
Klop de eieren in een kom, doe er de melk,  room, peper en de nootmuskaat bij. Roer het mengsel goed door met de garde en giet het over de aardappelschotel.
Zet de schotel ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, totdat alle vocht is opgenomen en de bovenkant goudbruin is.

Zie ook
deel 1 van het kerstmenu, het aperitief
deel 2 van het kerstmenu, het voorgerecht.
deel 4 van het kerstmenu, het nagerecht

Muziek terwijl u werkt
Mozart symfonie #40 in G mineur; Menuetto - Trio

2 opmerkingen:

  1. Dat korstje voor de pesce spada klinkt errug lekker! Dat ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het even kan echt gedroogde tomaten gebruiken, dat rode pulver zorgt voor mooie rode accentjes, naast groen en goudbruin, mooi om te zien en lekker!

    BeantwoordenVerwijderen