Italiaans kerstmenu, het aperitief

Italianen zijn soms net Nederlanders. Als het om eten gaat zeggen ze "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg". Dat klinkt bekend! Italianen kiezen voor goede ingrediënten en laten de smaken ervan voor zich spreken. Verder niet teveel frou-frou, niet teveel gedoe, anders ga je maar naar Frankrijk. 

Soms lijk ik net een Italiaanse en vooral als het gaat om Kerstmenu's zeg ik "Geen fratsen, dat scheelt!" Experimenteren in de keuken is leuk, maar voor mij met Kerst geen technische hoogstandjes of te gekke combinaties.  Lukas 2:14 ‘Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.’ Bron: de Nieuwe Bijbelvertaling. Een gillend gekke Moeders de (Gast-)vrouw die gebukt gaande onder haar eigen culinaire toeren de huisvrede in gevaar brengt, schiet haar doel voorbij. 

Zoonlief & Zoonlief zijn nog niet op een leeftijd waarop ze de alta cucina (haute cusine) kunnen waarderen. Nog een reden waarom ik de gerechten eenvoudig houd. Ik kies 1 gang waarin ik alle remmen los gooi. Meedingen naar een Michelinster kan volgend jaar ook nog! Verder probeer ik zoveel mogelijk van tevoren klaar te maken, zodat ik op Kerstdag zelf bijna niets hoef te doen.  

Het kerstmenu zal ik presenteren in 4 delen. Vandaag deel 1. 

Het aperitief:
  • Parmaham, San Daniele of andere rauwe ham, gedraaid om het uiteinde van een soepstengel
  • toastjes met robiola (of Philadelphia) met wat blaadjes rucola en schijfjes kerstomaat
  • zelf gebakken kleine witte sesambolletjes met tonijnmousse 
Wijn: Prosecco of Lugana

recept tonijnmousse:

160 gram tonijn uit blik, uitgelekt
80 gram ricotta
peper en zout naar smaak
pimentòn de La Vera of ander paprikapoeder 

Doe de tonijn, ricotta wat peper en zout in de keukenmachine en roer het een minuut op flinke snelheid door. 
Doe de mousse in een mooie kom en versier met pimentòn of ander paprikapoeder.

recept sesambolletjes:


600 gram bloem
25 gram vers biergist
1 dl lauwe melk
2,5 dl water
1 eetlepel maisolie 
10 gram suiker
15 gram zout
1 eigeel
2 eetlepels sesamzaadjes

Los de gist op in de helft van de lauwe melk.
Strooi de bloem op een werkblad en maak er een kuiltje in. Doe hierin de met lauwe melk aangemengde gist. 
Strooi het zout aan de kant. 
Voeg dan de olie, de suiker, de rest van de lauwe melk en het water toe. 
Kneed alles flink door elkaar, totdat er een soepel deeg ontstaat.

Doe het deeg in een kom en laat het afgedekt met een theedoek een half uurtje rijzen in de oven die nog niet is verwarmd.
Bestrooi het werkblad met wat meel en kneed het deeg nog eens kort door. 

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vorm kleine bolletjes van het brood.

Klop het eigeel los met wat water.Bestrijk de bolletjes met het eigeel en strooi de sesamzaadjes erover. Je kunt het eigeel ook weglaten, dan heb je een puur plantaardig brood.
Laat het brood ongeveer 3 kwartier rijzen (tot het volume verdubbeld is) op een tochtvrije plaats en bak het in ongeveer 25 - 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven op 180 graden.  

.
Zie ook deel 2 van het kerstmenu, het voorgerecht.
Zie ook deel 3 van het kerstmenu, het hoofdgerecht
Zie ook deel 4 van het kerstmenu, het nagerecht

Muziek terwijl u werkt:
Mozart symfonie #40 in G mineur; molto allegro

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen