Frolline, koekjes van Santa Lucia

De Sint heeft zijn hielen nog niet gelicht, of er staat in Verona een andere heilige voor de deur. Een dame deze keer, Sint Lucia.
In Nederland is zij bekend als beschermheilige van blinden en slechtzienden. Haar naam is afgeleid van het woord luce , licht.


Het lichtfeest van Santa Lucia wordt niet in heel Italië gevierd, maar in de provincie Verona is dit een oude traditie. Die overigens wel wat overeenkomsten heeft met het Sinterklaasfeest.

Santa Lucia bella
dei bambini sei la stella
Tu vieni a tarda sera
quando l'aria si fa nera
Tu vieni col asinello 
al suon del campanello
E le stelline d'oro
che cantano tutte in coro
bimbi ora la Santa è qui
Ditele così
Cara Santa Lucia
non smarrir la via
Trova la mia porticina
quella è la mia casina

Alle kinderen schrijven begin december een brief aan Santa Lucia waarin ze vertellen hoe lief ze het afgelopen jaar zijn geweest. En welke cadeautjes ze graag zouden krijgen. 
Op twaalf december zetten zij een bord klaar, waarop Santa Lucia haar gulle gaven kwijt kan. Natuurlijk krijgen alleen kinderen die lief zijn geweest cadeautjes, stoute kinderen moeten het doen met een stukje houtskool (carbone).
Sint Lucia wordt in haar goede werk bijgestaan door een ezeltje, Tobia, en door knecht Gastaldo.

Je weet dat Santa Lucia in aantocht is, als de belletjes rondom de nek van Tobia zachtjes rinkelen. Kinderen slapen of houden in ieder geval hun ogen stijf dicht als zij eraan komt. Hebben ze hun ogen open dan strooit ze er as in! En daarvan word je blind! 
Om Sint Lucia te bedanken voor de cadeaus, ligt er voor haar een mandarijntje klaar. Voor het ezeltje staat er wat hooi en voor Gastaldo staat er een glas rode wijn. 

Dus een verlanglijst wordt een brief, de schoen wordt vervangen door een bord, de schimmel door een ezel, Zwarte Piet door Gastaldo en de roe door houtskool. Het horrorelement, afgevoerd worden naar Madrid in de zak van Piet, is getroffen worden door blindheid. Net als Santa Lucia zelf!

Santa Lucia brengt traditioneel frolline. Zoete koek die je zo maakt.

recept frolline

300 g bloem
1 tl bakpoeder
150 g koude boter in stukjes
een halve tl zout
120 g poedersuiker, waarvan je 2 eetlepels apart houdt om de koekjes mee te bestrooien
geraspte schil van een halve citroen
3 eierdooiers
wat melk indien nodig (als het deeg te droog is om er makkelijk koekjes uit te steken)

Meng de gezeefde bloem met het bakpoeder, de boter en het zout.
Doe dan de poedersuiker, citroenschil, eierdooiers en melk (eventueel) bij. Meng  dit kort met de hand, tot het deeg voelt als vochtig zand.
Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Verwarm de conventionele oven voor op 175 graden.
Rol het deeg uit op het werkblad en steek de koekjes uit.
Bak de koekjes goudbruin in ongeveer 10 - 15 minuten.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bestrooi ze met poedersuiker.

Tip: De 3 eiwitten die over blijven kun je perfect gebruiken voor het maken van kaakklevers, te vinden in het recept tegen zeurpieten!

Muziek terwijl u werkt
Santa Lucia, Enrico Caruso

Geen opmerkingen:

Een reactie posten