Honingzoete rozentaart voor Romeo en Julia

Verona is door Shakespeare's tragedie, waarin Juliet Capulet en Romeo Montague uit rivaliserende Veronese gezinnen elkaar niet krijgen, een waar pelgrimsoord voor geliefden geworden.

Busladingen vol romantici bezichtigen het graf en het huis van Giulietta.

Stelletjes beloven elkaar om ooit in Verona terug te komen om elkaar het ja-woord te geven, op het balkon van het huis van Giulietta nota bene.
Burgemeester Tosi heeft ervoor gezorgd dat deze unieke enscenering, tegen betaling, toegankelijk is voor iedereen.

Curieus is dat velen zich niet realiseren dat de beroemde tragedie pure fictie is. Dat het zogenoemde huis van Giulietta waar je naar toe gaat om je hand op haar borst te leggen (omdat dat geluk brengt in de liefde) nooit door haar bewoond of bezocht is, laat staan dat ze ooit bestaan heeft. 
Ach, echte liefde overwint àlles!

Wat stelt romantische liefde voor zonder een etentje bij kaarslicht, aanzwellende vioolmuziek, rode rozen, gedragen gedichten en een flinke scheut drama?
Mantua, toevluchtsoord van Romeo nadat hij door de koning uit Verona verbannen werd. Mantovanen, de uitvinders van taart in de vorm van rozen. Mijn liefje, wat wil je meer?

Sluit je diner bij kaarslicht af met honingzoete rozentaart. Voer je tafelgenoot hapjes, werp zwoele blikken, houd een diepgaande monoloog of maak een gevoelig gedicht.
Succes gegarandeerd!


rozentaart torta delle rose



recept torta delle rose

80 g boter
200 g suiker
geraspte schil van 1 citroen
40 g maïsolie
2 eieren (maïseieren kleuren het deeg mooi geel)
2 dl melk
1 blokje verse biergist 42 gr, of anders 2 x 25 gr.
600 g bloem (als je hebt "0")
10 g zout
honing

Vulling:
Meng 120 grsm suiker, de helft van de citroenrasp en de boter en verwarm dit in een steelpan tot het een makkelijk smeerbaar papje wordt en zet het apart.

Taart:
Maak in de bloem een kuiltje. Doe hierin de met lauwe melk aangemengde gist. Strooi het zout aan de kant. Voeg dan de eieren, olie, de rest van de suiker, de citroenrasp en van de lauwe melk toe. Kneed alles flink door elkaar totdat er een soepel deeg ontstaat. Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 40 cm.
Bestrijk de lap met de vulling en rol hem over zichzelf 3 maal op, zodat er een platte rol met een breedte van ongeveer 10 cm ontstaat.

Snijd de rol in stukken van 4 à 5 cm lengte en plaats ze op afstand van elkaar in een taartvorm van 32 cm doorsnede die je van tevoren hebt bekleed met bakpapier.

Zorg ervoor dat de opening van de rol tegen de rand wordt geplaatst.

Laat de taart rijzen in de oven met de deur dicht totdat de rozen elkaar raken en bak hem dan zonder voorverwarmen in ongeveer 30 minuten gaar op ongeveer 160 graden onderin de oven.
Als de taart uit de oven komt bestrijken met een flinke hoeveelheid acaciahoning, vooral niet te zuunig, want de honing geeft smaak en mooie glans.

Vers biergist kun je bij de bakker kopen en bewaren in de vriezer. Sla er flink wat van in, verdeel het eventueel in porties van 25 gram, wikkel het in bakpapier en stop het in de vriezer. Voor gebruik even laten ontdooien.
Ook als ontbijt of met een glas muntthee, tussendoor.

8 opmerkingen:

  1. oohhhhhh deze wil ik ook nog steeds maken...
    Zoooo verrukkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik ook! Staat op het lijstje voor het volgende feestje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem2/09/2014

    Ik neem aan dat de eieren door het deeg moeten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oef! Tegelijk met de citroenrasp! Bedankt, ik ga de tekst aanpassen!

      Verwijderen
    2. Anoniem2/09/2014

      Ik vind em best goed gelukt!
      http://farm8.staticflickr.com/7301/12405384633_6a3d6f6af0_b.jpg

      Verwijderen
  4. Ohhh.... wat een heerlijkheid! Werkt deze taart ook nog als je al 22 jaar samen bent en twee kids hebt? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk! Komt door dat geheime ingrediënt dat je erin stopt: amore ;-)

      Verwijderen