Gnocchi van kastanjes en het basisrecept

Een blog over de Italiaanse keuken kan eigenlijk niet zonder een recept voor gnocchi. Omdat gnocchi inmiddels al wereldberoemd zijn, besloot ik ze te brengen met een herfstige draai eraan. Bovendien deel ik in één moeite door een Italiaans keukengeheim met jullie.

Na de Toscaanse kastanjetaart van eerder deze week, bleef er een rest kastanjemeel over van 200 gram. Kastanjemeel moet zo schijnt niet te lang blijven liggen, anders gaat het muf smaken. De ene helft ga ik deze week nog verwerken in een brood en de andere helft gebruikte ik vandaag voor kastanjegnocchi.

Kastanjegnocchi zijn een variant op het basisrecept. Met die basis kun je naar hartelust variëren, als je maar aanhoudt 300 gram meel voor 1 kilo aardappels.
Experimenteer bijvoorbeeld eens door wat aardappel te vervangen door pompoen of spinazie of door wat verse kruiden door je gnocchi te doen.

Het keukengeheim van mijn schoonmoeder Rita:"Gebruik een deel aardappelmeel in plaats van gewone bloem. Dat laat het deeg goed kleven en maakt het goed kneedbaar." 
Ik heb deze truc nergens anders teruggevonden, in geen enkel kookboek, niet op internet. Nou was mijn onderzoek misschien niet diepgaand genoeg , maar voor mij is er eigenlijk maar een conclusie mogelijk, haar informatie was TOP secret!  

De ingrediënten van Rita voor het basisrecept zijn als volgt:

Basisrecept gnocchi, voldoende voor 2 x 4 personen

1000 gram kruimige aardappels, bijvoorbeeld Eigenheimers
250 gram bloem
50 gram aardappelmeel
1 ei
zout
Nog wat meel om het werkvlak te bestrooien

Zie bovenstaande foto voor het eindresultaat.

De gewone aardappelgnocchi vind ik lekker met tomatensaus, of met gorgonzola en ook met gesmolten boter en salie.

Gnocchi van kastanjes
500 gram kruimige aardappels
100 gram kastanjemeel
25 gram bloem
25 gram aardappelmeel
1 ei
zout
Nog wat meel om het werkvlak te bestrooien

Kastanjegnocchi zijn wat zoet van smaak. Daarom gaf ik er een pittige pesto van rucola, amandelen en pecorino bij. Het bittere, pikante en zoute van rucola en pecorino geven de wat zoete gnocchi een flinke oppepper, zodat het een heerlijk hartig voorgerecht wordt!

De werkwijze is als volgt.
Schil de aardappels NIET.
Zet een pan met water op.
Borstel de aardappels schoon en kook ze in de schil 20 - 25 minuten met wat zout.
Prik de aardappels één voor één aan een vork en verwijder de schil met een aardappelmesje.
Doe de geschilde aardappels in een grote schaal en stamp ze heel fijn met de hutspotstamper.
Pak een zeef en strooi de bloem door de zeef op de fijngestampte aardappels. Doe er een flinke koffielepel zout bij (voor de kastanjegnocchi doe je gezien de totale hoeveelheid aardappels en meel wel iets minder, maar niet de helft minder).
Doe wat bloem op je handen en kneed dit mengsel een keer goed door in de kom en doe er dan het ei bij. Kneed het deeg daarna totdat je een homogeen en soepel deeg hebt.
Bestrooi een tafel of het aanrecht met wat bloem.
Verdeel het deeg in een aantal porties en rol er staven van ongeveer 2 cm doorsnee van.
Snijd met een mesje stukjes deeg van 2 cm lengte af.
Haal de stukjes deeg over de kaasrasp zodat ze er mooi uit zien en vooral de saus goed vasthouden. Neem daarvoor één stukje deeg tegelijk en rol dat van boven naar beneden over de rasp terwijl je er zachtjes op drukt.
Leg de gnocchi op een theedoek of op een houten plank die je met bloem bestrooit.

Vlak voordat je de gnocchi gaat koken maak je de pittige pesto van rucola, amandelen en pecorino, zie voor de bereiding pesto van rucola en amandelen De pecorino doe je door de pesto (en komt in plaats van de ricotta) en geef je er apart bij.

Kook de gnocchi in een grote pan met ruim water dat je flink zout. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar.

Verdeel de kastanjegnocchi met een ruime portie smeuïge pesto over de borden.

Muziek terwijl u werkt: 
Mashed potatoes popcorn, James Brown
Mashed potato time, Dee Dee Sharp

4 opmerkingen:

 1. Anonymous2/22/2012

  Wat is er tegen de aardappels te schillen?
  Punt 2. Aardappelmeel kan heel goed door de goedkopere maizena vervangen worden. Beiden zijn verstijfelde zetmeelkorrels. Smaakverschil? Na de toevoeging van pesto, peccorino, en rucola. zul je dit niet kunnen proeven (als er al een smaakverschil tussen beide zetmelen zou zijn).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,
   Door de aardappels in de schil te koken blijven de voedingsstoffen beter bewaard. Zo deed mijn schoonmoeder het.

   Punt 2
   In de recepten voor gnocchi wordt normaal gesproken meel gebruikt en geen aardappelmeel of maizena.
   De tip een deel van het meel te vervangen door aardappelmeel heb ik van mijn schoonmoeder. Maizena heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Ik kan me voorstellen dat er weinig of geen smaakverschil is.

   Verwijderen
 2. Hoi, ik vermoed dat je deze ook op voorhand kan maken, hoe bewaar je ze best? Kwestie dat ze niet uitdrogen of aan elkaar gaan plakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Stephanie, je kunt ze goed invriezen. Leg ze op een platte schaal met daarop bakpapier en leg ze niet tegen elkaar aan.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.