castagnaccio, Toscaanse kastanjetaart

Afgelopen week gingen wij kastanjes rapen in de Valpolicella. Buit: 1,5 kilo schoon aan de haak en dat zonder al te veel moeite. Zoonlief & Zoonlief vonden het prachtig, kastanjes liggen hier voor het oprapen! 

Sinds kort is er weer kastanjemeel te koop. Dat meel moet je niet te lang laten liggen, anders gaat het muf smaken.

castagnaccio Toscaanse kastanjetaart



recept castagnaccio, Toscaanse kastanjetaart

300 g kastanjemeel
0,5 liter water
1 flinke handvol krenten
1 flinke handvol pijnboompitten
1 handvol gepelde walnoten
2 takjes rozemarijn
1 koffielepel zeezout 

6 el olie

Laat de krenten wellen in een kop lauw water.
Zeef het kastanjemeel en doe het met het zout in de keukenmachine. 
Giet er in een gestaag tempo het koude water bij, terwijl de machine op behoorlijke snelheid mengt, zodat er een beslag zonder klontjes ontstaat. 
Doe drie eetlepels olie in een steelpan en bak hierin zachtjes ongeveer een minuut een takje rozemarijn, zodat de olie een lichte rozemarijnsmaak krijgt 
Verwijder het takje en laat de naalden die in de olie vallen vooral zitten. 
Giet de gearomatiseerde olie met wat naalden in een ronde bakvorm van 24 cm doorsnee. 
Dep de krenten droog.
Verdeel de nootjes en de krenten over de olie en giet er het beslag overheen. Verdeel drie eetlepels olie over het oppervlak en decoreer met een takje rozemarijn of wat losse naalden.











Bak de kastanjetaart in ongeveer 30-35 minuten gaar op 200° in de conventionele oven, totdat de bovenkant vol barsten zit en mooi donker van kleur is.
Giet de overtollige olie af en verwijder de springvorm.
De taart wordt praktisch van boven en van onderen gefrituurd in de olijfolie en wordt ongeveer 1 cm hoog in de vorm die ik gebruikt heb. 
De smaak is licht zoet door het kastanjemeel en de rozijnen.
Lekker bij een glas jonge rode wijn.

Muziek terwijl u werkt:
Edison Lighthouse, love grows where my Rosemary goes

11 opmerkingen:

  1. Dit is een recept dat ik echt nog nooit heb gezien! Leuk hoor.
    Eet je het als een hapje of als onderdeel van een maaltijd?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij eten het tussendoor, met een glaasje wijn of een kop koffie, maar het is ook lekker als nagerecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anonymous10/13/2012

    Maar hoe doe je het nou met echte kastanjes? Ik kom net met een zak vol uit het bos...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb even rondgekeken maar ik zie alle recepten voor castagnaccio op basis van kastanjemeel. Kastanjemeel kun je maken door je verse kastanjes te drogen en daarna te verpulveren in de keukenmachine. Maar ja... Saluti.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat recept waarover ik het had in het stukje kan ik werkelijk nergens meer terug vinden. Ook niet na een tweede poging. Mi dispiace!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is inderdaad een grappig gerecht, ik eet het met een bolletje walnotenijs en wat frambozencoulis als nagerecht. Echt een topcombi!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha! Nu weet ik wat ik met mijn kastanjemeel ga doen...heb ik van de zomer meegenomen uit Toscane! Dank je wel!

    Vriendelijke groet, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Succes Monique, laat je me weten hoe het je smaakte? Saluti!

      Verwijderen
  8. Anoniem9/03/2014

    Ik had kastanjemeel gevonden in Februari in toscane, maar ik vond deze taart echt niet lekker! Wel interessante smaak. Lotje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Antoinette, ik wil proberen de castagnaccio te maken. Paar keer het recept doorgelezen. Vraagje: is 0,5 lor water niet erg veel op 300 gr. meel. Lijkt me dat je daar geen stevig beslag mee krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Wilbert,
      Daar krijg je inderdaad geen stevig beslag mee en dat is ook precies de bedoeling ;)

      Verwijderen