Tiramisù ristretto

Italianen zijn koffieleuten bij uitstek.
Toen ik eens een kopje kruidenthee zette in het bijzijn van  mijn schoonmoeder vroeg zij zich bezorgd af of ik me wel goed voelde. Thee of kruidenthee is goed voor zieken.

Het uithangbord van een bar adverteert met het soort koffie dat ze schenken.
Koffie is voor Italianen belangrijker dan hun wijnen, het is de troost waar de natie op drijft.

Koffie is er in allerlei varianten, dit zijn de belangrijkste:
  • Van minder naar meer melk: caffè macchiato, macchiatone, cappuccino, cappuccino doppio, latte macchiato.
  • Koffie met een tic: caffè corretto, met grappa, sambuca of brandy.
  • Van meer naar minder water: caffè lungo, caffè (dit is wat wij in Nederland espresso noemen), caffè ristretto.

Niet voor niets is een van de bekendste Italiaanse nagerechten gebaseerd op de smaak van koffie.

Dit is een recept voor tiramisù ristretto. Tiramisù ristretto smaakt meer naar koffie, meer naar cacao en en meer naar room, versierd met een dun randje suiker.
Niet in een nutteloze poging om op calorieën te besparen in een gerecht dat zo heerlijk bol staat van de dierlijke vetten, maar ik doe weinig of geen suiker in de tiramisù, waar bij andere recepten er wel een ons of twee door de eigelen wordt gedaan. Naar mijn smaak komt al die suiker de tiramisù niet ten goede.
Oordeel zelf en voeg eventueel een ons suiker meer toe.

recept tiramisù ristretto

500 g mascarpone op kamertemperatuur
4 eieren op kamertemperatuur
0 - 20 gram suiker
een snufje zout
1 pak lange vingers
sterke koffie
cacaopoeder
eventueel Marsala

Zet sterke koffie.
Splits de eieren in dooiers en witten.
Doe een snufje zout bij de eiwitten en klop ze stijf met de keukenmachine, de mixer of voor de sportievelingen onder ons met de garde.
Klop de eigelen met de suiker en meng er de mascarpone door. Als de crème glad is schep je er voorzichtig de geklopte eiwitten door.

Bedek een rechthoekige of vierkante schaal met een laag lange vingers met de suikerlaag naar boven. Als je met de lange vingers begint, kun je het gebak makkelijker uit de schaal scheppen.
Sprenkel er de helft van de koffie over. Doop de lange vingers dus niet in de koffie, anders loop je de kans dat de onderlaag helemaal slap wordt en dat is niet lekker, het is de bedoeling dat de lange vingers alleen maar zacht worden.
Doe er de helft van het eiermengsel over, bedek met een laag lange vingers waar je de andere helft koffie over sprenkelt en eindig met het eiermengsel.
Doe flink wat cacao in een (thee-)zeefje en bestrooi het eiermengsel met een dikke laag cacao.
Dek de tiramisù af met plastic folie en laat haar minstens 3 uur in de koelkast staan.

Muziek terwijl u werkt:
Salirò, Daniele Silvestri
Ti vorrei sollevare, Elisa feat. Giuliano Sangiorgi

foto met dank aan http://www.ineedcoffee.com/10/coffee-gear/

2 opmerkingen:

  1. Kijk, alleen al vanwege de overzichtelijk opsomming van de koffie-varianten ben ik vandaag blij dat ik dit blog volg ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha, sterkte vandaag Paul! Een ristrettootje dan maar doen dan?

    BeantwoordenVerwijderen