spaghetti alla carbonara

Uncle Sam in de Italiaanse keuken?! 

Italianen zijn trots op hun culinaire erfgoed. Van veel bekende Italiaanse gerechten wordt door meer dan één stad of streek de herkomst geclaimd. 

Over de herkomst van de spaghetti alla carbonara zijn vele theorieën in omloop. Algemeen wordt aangenomen dat dit een streekgerecht uit Lazio is.
Eerder dan na de Tweede Wereldoorlog is er over dit recept niks op papier terug te vinden. Geen boek, geen tijdschrift, geen kladje, niente. 

Volgens de Encyclopedie van de Gastronomie van Marco Guarnaschelli Gotti heeft dit de volgende reden:
quando Roma venne liberata, la penuria alimentare era estrema, e una delle poche risorse erano le razioni militari, distribuite dalle truppe alleate; di queste facevano parte uova (in polvere) e bacon (pancetta affumicata), che qualche genio ignoto avrebbe avuto l’idea di mescolare condendo la pasta.”

"Toen Rome bevrijd werd was de voedselschaarste extreem en een van de weinige middelen waren de militaire rantsoenen, die door de geallieerde troepen werden uitgedeeld; hiervan maakten eieren (in poedervorm) en bacon (gerookt spek) deel uit en een onbekend genie zou op het idee zijn gekomen die te mengen bij het bereiden van de pasta. "

Was dat genie nu een Italiaan of een Amerikaan? Heeft Uncle Sam zijn sporen achtergelaten in het Italiaanse culinaire erfgoed? Deze suggestie ligt wel heel zwaar op de maag.  Dus toch geen streekgerecht uit het eigen Lazio?!

We zullen het wel nooit zeker weten en het antwoord doet er ook niet toe. Al komt ooit keihard zwart op wit te staan dat het gerecht door een Amerikaan is bedacht, hij zal er nooit de credits voor krijgen. See no evil, hear no evil. 
De persoon die in het Italiaanse altijd en overal geldend algemeen gedachtegoed weet vast te leggen dat nota bene een Amerikaan overheerlijke gerechten kan bedenken zal waarschijnlijk wel nooit geboren worden. 

Ach, het is koud, make spaghetti alla carbonara, not war!

recept spaghetti alla carbonara

400 gram spaghetti
3 eieren
ongeveer 75 gram geraspte pecorino of parmezaanse kaas
125 gram gerookt spek
eventueel 1 teen knoflook
grof versgemalen zwarte peper

Kook de spaghetti in gezouten water.
Snij de knoflook in plakjes en bak haar samen met het spek in een pan met antiaanbaklaag. Zorg ervoor dat het spek niet hard wordt.
Zet het vuur onder de antiaanbakpan uit zodra het spek klaar is.
Doe ondertussen de eieren in een kom en klop ze samen met de peper goed door elkaar. Meng dan de geraspte kaas erdoor.

Controleer of de spaghetti inmiddels helemaal onder water staan en roer ze een keer goed door.
Verwijder de knoflook.
Controleer of de spaghetti al dente is.
Giet de spaghetti af en doe ze dan in de pan met antiaanbaklaag, samen met het spek en het eiermengsel.
Roer alles kort door in de pan die nog warm is.
Niet verhitten, anders stolt het eigeel, terwijl de eieren juist een saus moeten vormen.

afbeelding met dank aan http://en.wikipedia.org/wiki/Uncle_Sam

4 opmerkingen:

  1. Eerste link is helaas een 404, wegens auteursrechtenschending geblokkeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Paul, bedankt voor de signalering. Ik heb de link vervangen, hopelijk mag deze in Nederland wel beluisterd worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen probleem, ik hoor de muziek (terwijl ik geniet van de geur van mijn ragu die door de huisgangen meanderd ...)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. grappig...ik had voor vanavond de carbonara in de planning ! mijn lievelingspasta.

    BeantwoordenVerwijderen