salmorejo, koude tomatensoep uit Andalusië

salmorejo, koude tomatensoep uit Andalusië maken

Iedere familie heeft haar geheimen.

De meeste geheimen kunnen maar beter bewaard blijven, sommige geheimen verdienen het om onthuld te worden.
Neem nou oude Spaanse keukengeheimen, die vragen er om.


Afgelopen zomer hadden wij enkele maanden een Spaans meisje uit Cadiz, Andalusië in huis. Op een gegeven moment slaat dan de heimwee toe en ik rook mijn kans. Vrouwen eten om te vergeten.
"Chica je hebt zo'n heimwee, je moet iets lekkers eten waar je van opknapt. Zeg het maar, waar heb je zin in, dan maak ik het voor je klaar."

De techniek staat voor niets, geheimen verklappen ging nog nooit zo snel. Nog geen tien minuten later had ik via Skype het recept van de abuela, oma, voor traditionele Salmorejo Andaluz zwart op wit staan.

Die avond zaten wij met z'n allen gebroederlijk aan de Salmorejo. Het meisje knapte er zienderogen van op.

Hier abuela's recept, for your eyes only natuurlijk. Niet verder vertellen hoor!!

recept salmorejo, koude tomatensoep uit Andalusië 

1 kg tomaten
250 gram oud brood
1 dikke teen knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn (abuela zegt niet vervangen door witte wijn of citroen!)
ongeveer 10 ijsblokjes
zout
2 hardgekookte eieren
4 plakken gekookte ham

Nodig: een staafmixer

Bereiding
Zet twee kleine pannen met water op, één voor het ontvellen van de tomaten en één voor het koken van de eieren.
Zout het water en doe de eieren voorzichtig al in het koude water, zodat de kans op breken van de schaal kleiner wordt. Kook de eieren in 10 minuten hard, rekenend vanaf het moment dat het water kookt.

Ontvel de tomaten. Kruis de tomaten van boven en van onderen in aan de oppervlakte met een klein mes. Dompel de tomaten één voor één enkele seconden onder in het kokende water en ontvel ze met het kleine mes.

Hak het oude brood fijn, in de keukenmachine als het erg droog is of met het mes als het brood nog veerkrachtig is. 
Pel de teen knoflook.
Snijd de ham klein. 
Hak de eieren klein, of prak ze met een vork.

Doe de tomaten in een pan of schaal en pureer ze met de knoflook. Voeg de olie, het brood, de azijn en de ijsblokjes toe en blijf pureren totdat de soep crèmig is. Controleer of er nog zout bij moet. Zo ja, pureer dan nog even goed het zout erdoor.

Serveer de soep met een laagje ham met daar bovenop een laagje ei.

Tip: lekker als appetizer bij de barbecue. Verdeel deze koude soep dan over 8 kommetjes.

Muziek terwijl u werkt:
Como quieres que te quiera, Rosario Flores

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen