Ras el Hanout-speculaas

Oudhollandsche versnaeperinghen bereyden in het buytenlandt

Italianen eten nauwelijks over de grens. Met alles wat de Italiaanse keuken te bieden heeft is dat niet zo gek. 

Etnische restaurants zijn sinds enkele jaren steeds meer in opkomst, maar wie thuis kookt, maakt zijn vertrouwde Italiaanse pot. Exotische kruiden en specerijen die je in Nederland gewoon in de supermarkt koopt, kun je hier vaak niet of nauwelijks krijgen.

Mijn liefde voor de Italiaanse keuken is groot maar verandering van specerij doet eten. 
Indiaas, Indisch, Thais, Marokkaans, het is allemaal heerlijk voor de afwisseling. Als de temperatuur gaat zakken wil ik wel eens stevige Hollandse kost. En speculaas.

Tsja, wat doe je als je eigen geïmporteerde speculaaskruiden op zijn en je liefst zelf je koeken bakt? Dan maak je een eigen mix of je koopt een alternatief.
Idee! Zou Ras el Hanout een goede vervanger zijn voor speculaaskruiden? Dit Marokkaanse kruidenmengsel bestaat uit alle speculaaskruiden en daarnaast piment, bosbessen, foelie, zwarte peper en kurkuma. 

Op naar mijn  merguezboer/versekorianderdealer in Borgo Milano. Deze Marokkaanse halal slager verkoopt voor zover mij bekend als enige in de omstreken Ras el Hanout in zakjes van wel 2 ons. 
Ik vertel hem dat ik er typisch Nederlandse koekjes maar ook couscous mee ga maken uit De Kookkaravaan. 
Hij vindt het allemaal prachtig en biedt aan mij te helpen mocht ik problemen hebben bij het bereiden van andere Marokkaanse gerechten of bij het vinden van de juiste ingrediënten. Koken brengt mensen samen! 

Zijn Ras el Hanoutjes lekker? Volmondig ja! Zelfs nog lekkerder dan gewone speculaas. Ze hebben een heerlijke volwassen smaak met gembertintels en gepeperde pimentprikkels. Probeer het eens uit, ook in Nederland!

recept speculaas met ras el hanout

150 gram bloem
5 gram bakpoeder
5 gram Ras el Hanout
een snuf zout
75 gram roomboter
100 gram bruine basterdsuiker

Zeef de bloem met het bakpoeder, Ras el Hanout en zout. Doe de basterdsuiker en de harde boter erbij. Snijd de boter in stukjes en kneed alles tot een soepel deeg.
Laat het deeg een nacht op kamertemperatuur rusten in een plastic bak met deksel, zodat de smaak er goed intrekt.
Rol het deeg uit en steek er met koekvormen koekjes uit. Leg de koekjes op een bakblik bekleed met bakpapier. 
Bak de Ras el Hanoutjes in ongeveer een kwartier gaar (bruin zijn ze al) middenin een op 160 graden voorverwarmde heteluchtoven.  

Muziek terwijl u werkt:
La prima cosa bella, Malika Ayane

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.