Brasato all'Amarone, stoofpot met Amarone

Streekgerecht uit de Valpolicella

Ik houd van Amarone. De Amarone della Valpolicella wordt beschouwd als de beste wijn uit Verona en omstreken en als een van de belangrijkste Italiaanse rode wijnen.  Zijn naam komt van het Italiaanse woord ‘amaro’ wat bitter betekend.


Ik gaf al eens een recept voor risotto met deze stevige volle wijn, maar in deze tijd van het jaar wil een goede stoofpot er ook altijd wel in.  Tijd voor een gerecht dat je in deze streek op vele menukaarten aantreft, de brasato all'Amarone, runderstoofpot met deze wijn.
Maak haar bijvoorbeeld met de Amarone van het wijnhuis La Brigaldara, kijk maar wat je bij jou in de buurt kunt krijgen.

recept Brasato all´Amarone, stoofpot met Amarone

1 - 1,5 kilo runderstoofvlees aan 1 stuk (schouderstuk of sukade) of koeienwangen
1 fles Amarone
1 flinke wortel
1 ui
1 stengel bleekselderij
2 kruidnagels
een paar naalden rozemarijn
een snuf kaneel
een teen knoflook
1 dl olijfolie
bloem
peper
zout
een klontje boter

Doe het vlees een avond tevoren in de marinade en laat het een nacht rusten.
In de marinade doe je de Amarone, de kruidnagels, rozemarijn, kaneel en knoflook.Snij de wortel, bleekselderij en ui in kleine blokjes en voeg ze toe aan de marinade.

De volgende dag haal je de groenten met een schuimspaan uit de marinade.
Haal de groenten door wat bloem en bak ze zachtjes in de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Haal ook het vlees door de bloem en bak het rondom bruin. Doe dan de rest van de marinade in de pan en laat het vlees 3 à 4 uur stoven tot het gaar is.

De saus maak je als volgt.
Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen, zodat je het makkelijker in plakken kunt snijden. Maak met de staafmixer de groenten klein en voeg een klontje boter toe. Controleer of er peper of zout bij moet en kook de saus eventueel wat in of doe er indien nodig wat water bij.

Snijd het vlees in plakken, doe het terug in de pan en breng het op temperatuur.

Serveren met polenta en een glas stevige rode wijn, zoals een Valpolicella classico superiore ripasso.

Naschrift 7/12/2011: advies van wijn- en spijskenner Onno Kleyn : Vervang de Amarone door een fles Valpolicella classico en een glas port. Lekker en veel goedkoper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.