Zelf pasta maken

zelf pasta maken

In de Italiaanse voedselindustrie wordt harde (durum)tarwe gebruikt om droge pasta van te maken. Zoals de pasta van De Cecco of Barilla, die is gemaakt van "semola di grano duro", oftewel griesmeel van harde tarwe.

Voor verse pasta gebruik je daarentegen meestal zachte tarwe. Of een mix van verschillende restjes meel. Als je eenmaal weet hoe de structuur van de pasta moet zijn, kun je volop variëren. 

Zelf pasta maken is niet moeilijk. Het kost je wat tijd, maar dan heb je ook iets!

recept verse pasta 

300 gram farina "00" di grano tenero
3 eieren
eventueel wat water
Als je er een hoofdgerecht mee klaarmaakt, voeg dan 100 gram meel en 1 ei toe.

Maak een bergje bloem op het aanrecht. Maak een kuiltje dat breed genoeg is om alle eieren te bevatten. Breek de eieren en doe ze in het kuiltje. Klop de eieren met een vork los. Pak terwijl je klopt steeds wat meer bloem mee, zonder het kuiltje kapot te maken. Klop totdat het mengsel wat dikker en kleverig wordt.
Meng de rest van de bloem met je handen en kneed het deeg goed door. Het deeg moet veerkrachtig en egaal worden. Meestal ben je hier niet meer dan 10 minuten mee kwijt. Gebruik je biologische eieren, dan zul je meestal wat water toe moeten voegen. Als het deeg te nat is voeg je nog wat bloem toe. 
Wikkel de pasta in huishoudfolie en laat het een kwartier rusten.
Ik gebruik geen mattarello (deegroller). Nogal een gedoe en een verschrikkelijk resultaat bovendien (tenminste, als je mij m’n gang laat gaan).
Dat probleem heb ik dus maar opgelost door een pastamachine te kopen, die ook nog eens elektrisch is. Een kind kan de was doen.
Verdeel het deeg in 4 porties en haal het door de pastamachine tot het de gewenste dikte heeft.
Tagliatelle maak ik op dikte 3. Eerst stel ik de machine in op dikte 6, en als de vellen klaar zijn, dan draai ik door naar dikte 4 en daarna naar dikte 3. Eet ik truffel of delicate sauzen, dan maak ik de tagliatelle op dikte 1.
Laat de pasta drogen op een katoenen tafellaken of theedoeken als de pasta de door jou gewenste dikte heeft. Na ongeveer 3 kwartier is de pasta droog genoeg om er tagliatelle van te snijden, met het mes of met de pastamachine.
Lasagnevellen maak ik liefst op dikte 2, de werkwijze is zoals hier boven. Laat de vellen ongeveer een uur drogen.

Pasta bewaren:

Tagliatelle: doe de tagliatelle losjes in een plastic doos met daarin een laagje polentameel en sluit de doos goed af. Een nacht houdbaar in de koelkast. Bewaren in de vriezer kan ook. Ontdooi de tagliatelle niet, gooi de pasta bevroren en wel in kokend gezouten water!
Lasagnevellen kun je beter bewaren in de vriezer. Dek ieder vel onder en boven af met bakpapier. Niet ontdooien voor gebruik. Verwijder het bakpapier en doe de lasagnevellen in kokend, gezouten water.

Muziek terwijl u werkt:
Le tagliatelle di nonna Pina, Lo Zecchino d'oro

10 opmerkingen:

  1. Ik heb ook het accessoire van kitchen aid om macaroni, penne, fusilli enzo te maken. Keileuk. Maak heel graag zelf pasta. Meestal 250 gr 00 en 50 gr harde durum. Ooit ergens gelezen zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak verschrikkelijk veel mixen van al mijn meelresten. Durum, "00", "0", speltmeel, you name it. Als je eenmaal weet hoe de pasta aan moet voelen is er veel mogelijk :-)

      Verwijderen
  2. Zelf pasta maken draait een hollandse Italiaanse haar hand niet voor om natuurlijk. Ik ben jaloers. Geef mij bloem, eieren en een pastamachine en ik verbouw elke keuken tot een witbestoven ruimte, behangen met sliertjes. Nee, ik heb het opgegeven. Helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een moedig besluit Nell. Ik zou het niet kunnen :-)

      Verwijderen
  3. Sandra Z.11/21/2015

    Grappig, mijn Kenwood pasta-accessoire nummert precies andersom. Zal wel komen doordat het een Engels merk is... Biopastabloem koop ik bij de graanmolen in Weesp.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Antoinette, wat een leuke site heb je! Ik ben zover om zelf pasta te gaan maken. Ik heb van de Cecco meel 00 gekocht bij de Jumbo, is dit nou niet de goede voor bijvoorbeeld tagliatelle? En waar zou ik dan de harde durum tarwe kunnen kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is juiste de goede bloem voor verse pasta, veel succes!

      Verwijderen
  5. O fijn! dankjewel voor je snelle reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ga het ook proberen. Kan je het deeg ruim van te voren klaar maken en in de ijskast laten liggen, of moet je het direct na een half uur verwerken? En ik ga met gewone bloem aan de gang want bij onze jumbo heb ik niet het speciale meel gezien. Thx vast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Willeke, ik zou het niet in de koelkast bewaren maar wikkelen in plasticfolie tot gebruik. Als het deeg koud is, is het minder makkelijk hanteerbaar is mijn ervaring. Dus op de dag zelf verwerken en dan laten drogen.

      Verwijderen