risotto met gorgonzola, tomatensalade en balsamico

risotto met gorgonzola, tomaten en balsamico

Een knapperige zoetzure salade in je romige risotto, ken je dat al? Het is een gerecht vol contrasten, warm en koud, zoet en zout, romig zacht en knapperig, kleurig en witgrijs.
Het geheim van het succes zit hem in de toevoeging van aceto balsamico, want doe je die niet in de dressing, dan verliest deze risotto al zijn charme.


recept risotto met gorgonzola, tomaten en balsamico

5 kerstomaatjes per persoon
100 gram fijngesneden bosui
3 eetlepels olijfolie
1,5 theelepel balsamicoazijn
1,5 liter bouillon
300 gram arborio of vialone nano rijst
75 gram gorgonzola in kleine blokjes gesneden

Snijd de kerstomaatjes in 4 partjes en doe ze in een kom. Anderhalve eetlepel olijfolie, de azijn en 20 gram bosui toevoegen en goed mengen. Begin hiermee, zodat de dressing goed kan intrekken.
Breng de bouillon op hoog vuur tegen de kook aan. Draai het vuur dan laag om de bouillon warm te houden.
Verhit op matig de rest van de olie in een pan met dikke bodem. Bak hierin kort 50 gram bosui, en blijf roeren.
Voeg de rijst nu toe en roerbak deze ongeveer 1 minuut totdat de korrels in het midden wit kleuren. Voeg dan meteen 2 dl bouillon toe en zet het vuur matig hoog, zodat de bouillon pruttelt en langzaam in de rijst trekt. Voeg iedere keer ongeveer 2 dl toe, tot de rijst na ongeveer 10 minuten zacht wordt. Blijf roeren en voeg nu per keer ongeveer 1 dl toe en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten koken.
Als de rijst al dente is voeg je de rest  van de bosui toe en roer je de gorgonzola er doorheen. Proef of er nog zout of peper bij moet en roer nogmaals goed door.
Verdeel de risotto over de diepe borden. Maak in iedere portie risotto een kuiltje en verdeel de tomatensalade erover.

Muziek terwijl u werkt:
Green onions, Booker T & The MG's

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen