risotto all’Amarone

recept uit de Veneto: risotto all´Amarone 

Net boven Verona ligt de heuvelachtige wijnstreek Valpolicella. De Valpolicella is beroemd om haar Amarone, een droge volle wijn met een donkere kleur.
Ons dorp in de Valpolicella is dan wel klein, maar het is heel wat pizzeria’s, osteria’s, trattoria’s en restaurantjes rijk en die schenken vrijwel uitsluitend streekwijnen, waaronder dus Amarone.
styling door Marleen van Es (Eten uit de Volkstuin) en Wendy Heyer (Miss Foodie)

Een van de vaste stekjes waar we regelmatig eten is osteria “Il Bugiardo”, De Leugenaar. Wijnhuis Buglioni heeft in Verona en Negrar osteria’s geopend om haar wijn in combinatie met streekgerechten te presenteren. 
De Bugiardo heeft al jaren hetzelfde menu, maar dat heeft zo zijn voordelen. Als je weer eens zin hebt in risotto all’Amarone, weet je precies waar je terecht kunt. 
Woon je buiten de Valpolicella of zit je zonder oppas, dan maak je deze donkerpaarse risotto die er niet om liegt gewoon zelf.

recept risotto all´Amarone 

320 gram vialone nano of arborio rijst
60 gram Parmezaanse kaas of oude kaas
1 klein uitje of 2 sjalotten
40 gram boter
het merg van 1 runderschenkel of 50 gram olijfolie extra vergine
1 liter runderbouillon
½ fles Amarone della Valpolicella DOCG

balsamico azijn

Verwarm de helft van de Amarone in een steelpan. Doe in een andere pan met dikke bodem de helft van de boter en bak daarin een kleingesneden ui of de sjalotten zachtjes tot ze glazig zijn. Voeg het merg toe en laat het op laag vuur ongeveer 6 minuten pruttelen. Roerbak de rijst, op middelhoog vuur totdat het in het midden wit kleurt. Voeg langzaam de helft van de Amarone toe, die inmiddels warm is. Blijf nu gedurende ongeveer 15 minuten roeren met een houten lepel terwijl je geleidelijk de hete bouillon toevoegt. 

Wanneer de risotto bijna klaar is doe je langzaam de rest van de Amarone erbij. Aan het einde roer je de boter en de Parmezaanse kaas erdoor. Laat de risotto een paar minuten afgedekt met een theedoek​​ staan en dien haar dan op.

Lekker met een heel klein scheutje goede balscamico erop en een glas Valpolicella classico ernaast, bijvoorbeeld de “Ruffiano” oftewel Slijmerd, van Buglioni!


Muziek terwijl u werkt:
Miles Davis & John Coltrane, Kind of Blue

Foto: styling door Marleen van Es en Miss Foodie

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me erg lekker! Ik heb het recept opgeslagen, want die wil ik zeker een keer maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.