risotto al radicchio rosso Veronese

recept uit de Veneto: risotto al radicchio rosso Veronese

Radicchio rosso wordt vooral in Verona, Chioggia en Treviso verbouwd. Dit is een recept met radicchio rosso Veronese, die je kunt vervangen door een andere radicchio rosso.
De romige maar stevige rijst is licht bitter van smaak en als je goed kijkt vind je alle kleuren van de Italiaanse vlag terug op je bord.


recept risotto al radicchio rosso Veronese

300 gram radicchio rosso
1 sjalot of een kleine ui
1 gekneusde teen knoflook
1 eetlepel olijfolie
320 gram arborio of vialone nano rijst
1 glas volle dieprode wijn
1,5 liter (groente-)bouillon
zout en peper naar smaak
100 gram geraspte Parmezaanse kaas of oude kaas
een klontje boter

Was de sla en verwijder het hart. Snijd de slabladen in smalle repen.
Bak de sla zachtjes in een steelpan met dikke bodem met 1 eetlepel olie
Schil en snipper de sjalot. Fruit de sjalot en de knoflook samen met de sla, tot alles zacht is.

Doe de rijst erbij en roerbak deze ongeveer 1 minuut totdat de rijstkorrels in het midden wit kleuren. Doe dan meteen de rode wijn erbij en laat die grotendeels verdampen. Dan 2 dl bouillon erbij en het vuur matig hoog zetten, zodat de bouillon pruttelt en langzaam in de rijst trekt. Voeg nu iedere keer ongeveer 1 dl toe, tot de rijst na ongeveer 10 minuten zacht wordt. Proef of je de smaak van de risotto moet bijstellen met zout en peper en houd daarbij in gedachten dat er nog een ons kaas door de risotto gaat . Blijf roeren en voeg nu per keer ongeveer 1 dl bouillon toe en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten pruttelen totdat de risotto al dente is.

Schep de kaas door de risotto, samen met het klontje boter. Laat de risotto een minuutje rusten en dien op in diepe borden. Strooi er eventueel nog wat Parmezaanse kaas over.

Vervang de Parmezaanse kaas ook eens door gerookte scamorza of gorgonzola.

Muziek terwijl u werkt:
Cannonball Adderley feat. Miles Davis, Autumn leaves

1 opmerking:

  1. Anoniem9/03/2014

    Vind ik lekker met gorgonzola erbij!

    BeantwoordenVerwijderen