polenta

Zelf polenta maken. Een streekgerecht ter oefening van roeren in hete brij

Toen ik voor het eerst naar Italia ging met Il Marito, voelde hij al op zijn klompen aan waar tijdens ons bezoek de schoen zou gaan wringen, hij woonde tenslotte al jaren in Nederland. Met een aantal lessen in cultuurverschillen zou ik van hem leren hoe handig langs de grootste obstakels te laveren.

Les 1
Italianen zijn meesters in het zenden en opvangen van signalen via intonatie, mimiek, gebaren en woordkeus. Wat uit beleefdheid wordt gezegd is niet altijd gelijk aan wat er daarnaast via signalen nog wordt doorgeseind. Die zijn vaak belangrijker dan het gesproken woord.  Kortom, een netelige kwestie die dubbele boodschappen. 
Jouw Nederlandse referentiekader zal zorgen voor flinke storing op de lijn, waardoor de ware betekenis van een bericht je volledig kan ontgaan. Als een Italiaan je na een gezellig avondje enthousiast zegt "we moeten nog eens afspreken", trek je niet meteen je agenda. Veel te opdringerig. Het is slechts een manier om te zeggen dat hij een fijne avond heeft gehad.
In de zendfase gaat het mis als je jouw bericht niet via de nodige omwegen weet te bezorgen. Doe als de Italianen, kleed een vervelende mededeling leuk in, ga niet te direct of efficiënt te werk en ben vooral niet te zuunig met woorden. Draai flink om de hete brij heen en blijf roeren.

Gewapend met handige tips ging ik lunchen bij de schoonfamilie.
Een spektakel. De familie sprak luid en allemaal door elkaar heen, heftig gesticulerend en met fanatieke blikken in de ogen.
Ik ving alle signalen op en ging ermee aan de slag. Intonatie: wijst op agressie, mimiek: wijst op agressie, gebaren: wijzen op agressie, woordkeus: geen idee. Mijn Italiaans was nog niet zo geweldig maar ik begreep al veel en wist, dit is een familieruzie, hier sta ik buiten en ongezien verdween ik naar mijn kamer.

Lachend werd mijn eerste interpretatie gewaardeerd met een dikke onvoldoende. Ma nooooo!! Dit was geen ruzie, dit was gewoon een gezellig gesprek tussen drie broers en hun ouders die elkaar lange tijd niet hadden gezien. Hoe had ik dat nou kunnen denken?  Ma vaaaaa!!

Hoezo subtiel signalen verzenden? Wat nou kleed het leuk in?
Één ding was wel duidelijk, op dezelfde golflengte zitten als Italianen is communicatie voor gevorderden!

recept polenta

1,350 lt water
400 g grof maïsmeel
1 lepel zout

Breng het water aan de kook in een pan met een dikke bodem. Als het water kookt doe je het zout erbij en kook je het water door tot het zout is opgelost. Doe daarna langzaam het maïsmeel erbij terwijl je flink roert met een houten lepel om te voorkomen dat je klontjes krijgt.
Roer steeds in dezelfde richting en meng de bovenlaag daarbij met de onderlaag.
Voeg eventueel wat warm water toe als de polenta te dik wordt.
Na ongeveer 40 minuten roeren begint de polenta de bodem los te laten. Je kunt de polenta nu al serveren. Volgens kenners wordt de polenta lekkerder als je haar nog 20 minuten doorkookt. Als de polenta klaar is stort je haar uit op een houten blad van minstens 34 centimeter doorsnee. Maak het houten blad net van tevoren nat met wat koud water, dan blijft ze niet zo plakken.

Je kunt de polenta zacht opdienen, naast een stoofschotel van vlees of als voorgerecht, met cantharellen en wat schijfjes Parmezaanse of oude kaas.
Zelf laat ik haar liever hard worden, snijd haar dan in plakken en gril ze op de barbecue of op de elektrische grilplaat. Die polentabroodjes zijn lekker met wat gorgonzola of een schijf salami (soppressa Veneta).

Muziek terwijl u werkt:
Stir it up, Bob Marley and The Wailers

2 opmerkingen:

 1. Hallo Antoinette, waaro grof maismeel? Ik gebruik zelf altijd fijngemalen biancoperla en krijg tot nu toe geen klachten. Of druist het in tegen de Italiaanse kookregels?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Zolfino, Hier in Verona is het in 99% van de gevallen gele polenta wat de pot schaft. Ik zeg hier grof om het gele farina bramata af te zetten tegen het fijnere maisgriesmeel, fioretto di mais, ook geel van kleur.
   Ik kan niet inschatten hoe grof jouw witte polentameel gemalen is. Witte polenta is heerlijk. Als hij goed lukt niets veranderen!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.