pizza maken

zelf pizza bakken

Het sociale leven in Italië speelt zich grotendeels buiten de deur af in bars, trattoria's, pizzeria's en restaurantjes, al naar gelang het moment van de dag.
Wij ontmoeten vrienden en kennissen met kinderen graag bij een pizzeria, zoals bijvoorbeeld La Bufalina in Valgatara. Hier worden de pizza's volgens originele Napolitaanse recepten gebakken in een houtgestookte oven op een temperatuur van ongeveer 500 graden.
pizza maken, rucola

Eigenaar Angelo staat niet toe dat de pizza's veranderd worden. Je mag geen ingrediënten toevoegen of weghalen. In alle pizzeria's hier in de omgeving is dat wel gebruikelijk. Sommige mensen vinden Angelo arrogant, maar het merendeel vindt zijn trots op de recepten gepast.

Heb je nou eens geen zin om je te conformeren aan de ideëen van Angelo, dan kun je ook zelf je pizza maken.
Uit de oven thuis smaakt pizza natuurlijk heel anders, maar er kan zeker geen diepvriespizza tegenop en je kunt de pizza beleggen zoals je wil.
Kinderen vinden het meestal prachtig om zelf hun pizza te versieren dus ga met ze de keuken in en verbaas je over hun waanzinnige combinaties die ze met smaak opeten.

recept pizza voor 4 à 5 personen

  • 25 g verse biergist of 7 g gedroogde gist
  • 300 g bloem type “0” en 300 g semola di grano duro
  • 250 ml lauw water, bij voorkeur met koolzuur
  • 100 ml melk
  • 1 flinke theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
Bereiding:
Los de gist op in 0,5 dl lauw water en laat het 5 minuten staan.
Maak een hoopje van de bloem met een kuil in het midden. Giet het gistmengsel, de rest van het water, de melk, de suiker en het zout in het kuiltje en kneed het geheel met bebloemde handen ongeveer 10 minuten goed door.

Doe het deeg in een schaal, dek de schaal af met een theedoek en zet de schaal in de oven. Daar staat het deeg vrij van tocht op een donkere plaats. Laat het deeg anderhalf uur rijzen. Als je water met koolzuur gebruikt, rijst het deeg beter.

Bekleed twee bakplaten met bakpapier of een siliconen onderlaag, bestrooi ze met wat bloem en verdeel het deeg in twee porties. Rol het deeg zo dun mogelijk uit met een kleine deegroller. Maak eventueel een opstaand randje en laat het deeg nog een kwartier rijzen in de oven.
Bestrijk het deeg met een basis van tomatensaus maar overdrijf niet, anders wordt het deeg niet krokant. Strooi er oregano over of andere kruiden die je lekker vindt en verdeel over iedere bakplaat 1 bolletje mozzarella. Deze basispizza kun je gaan beleggen met wat je maar lekker vindt.
Wat voorbeelden om de fantasie op gang te brengen:
  • gehalveerde kerstomaatjes, nog wat extra mozzarella en als de pizza uit de oven komt serveren wat verse basilicum of rucola er op
  • tonijn, (rode) ui, kappertjes en olijven
  • gekookte ham en dunne plakjes champignon
  • artisjokken en gorgonzola
  • garnalen, Philadelphia en rucola (als de pizza uit de oven is)
Bak de pizza in ongeveer 20 minuten gaar op 220 graden in een voorverwarmde oven.
Bak je twee bakplaten tegelijk, dan zal de baktijd met een aantal minuten verlengd moeten worden. Wissel de onderste bakplaat na een kwartier om van plaats met de bovenste bakplaat.
Wil je een krokantere pizza dan kun je 1 dl water vervangen door 1 dl droge witte wijn.
Handig voor drukke koks, het deeg kan ingevroren worden in twee aparte porties. Leg het deeg 's ochtends in de koelkast als je het 's avonds wil gebruiken en haal het ongeveer een uur voor gebruik uit de koelkast.

Je kunt dit deeg ook gebruiken om broodjes van te bakken.

Muziek terwijl u werkt:
Margherita, Riccardo Cocciante
Pride, U 2

4 opmerkingen:

  1. Hoi Antoinette,
    Grappig ik heb een volstrekt 'andere' manier van pizza maken, maar het idee om bubbelwater ipv plat water te gebruiken voor het deeg spreekt me wel aan, ga het gauw eens proberen, werkt het beter met de gist?
    Groet Eric

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat je hier het originele napolitaanse recept niet post! Dat is zo elementair voor een goede pizza!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is gewoon vindbaar op internet, ik doe het dan weer op mijn manier hè?

      Verwijderen