Bolognesesaus, ragù

mijn bolognesesaus, ragù alla bolognese

Een van de favoriete sauzen, die hier vrijwel altijd en overal te krijgen is, is ragù.
Trek nu niet meteen een vies gezicht, het gaat niet over ragout. Met ragù bedoelen ze hier in Italia gelukkig gewoon bolognesesaus.

Het is een stoofschotel van gehakt, dus hoe langer je het laat pruttelen, des te lekkerder het wordt.

De hoeveelheden die staan aangegeven zijn voor drukke koks. Een gedeelte eet je meteen op, het andere gedeelte stop je in de vriezer.

Er is nogal wat gesteggeld door menig keukenpuritein over wat nou het enig echte recept is en wat de juiste ingrediënten zouden zijn.
Nou ben ik niet zo puriteins en al helemaal niet in de keuken en dit is wat wij lekker vinden:

recept bolognesesaus, ragù alla bolognese

1 kilo verse, rijpe tomaten in blokjes gesneden, of buiten het seizoen een fles passato di pomodoro (gezeefde tomatensaus)
2 wortels
1 flinke ui
2 stengels bleekselderij
1 dikke teen knoflook
1 dl droge witte wijn
2,5 ons kalfsgehakt of rundergehakt
2,5 ons varkensgehakt
een theelepel nootmuskaat
een tak rozemarijn
zout
peper

Snipper de ui en snijd de knoflook in schijfjes. Bak de ui en knoflook en in wat olijfolie aan tot ze glazig wordt. Schil ondertussen de wortels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes, net zoals de bleekselderij. Doe de wortel en bleekselderij bij de ui en laat het een paar minuten bakken.
Doe de wijn en de rozemarijn erbij en laat de alcohol verdampen.
Doe de tomaten erbij, doe het deksel op de pan en laat alles een minuut of twintig pruttelen.

Doe in een andere pan met dikke bodem het gehakt, zonder olie als het even kan, als je roerbakt komt er genoeg vet vrij uit het vlees. Bak het gehakt rul en bestrooi het met nootmuskaat, peper en zout.
Doe de groentesaus bij het gehakt en laat de saus nog een uurtje pruttelen op matig vuur.
Roer het af en toe door en laat het inkoken tot een mooie saus.
Controleer aan het einde van de kooktijd of er zout of peper bij moet.
Als je tomatensaus gebruikt zul je minder zout nodig hebben dan bij verse tomaten.

Heerlijk met zelfgemaakte tagliatelle, maar ook met droge pasta uit de supermarkt. Geraspte Parmezaanse kaas of oude kaas erbij en klaar!

In combinatie met bechamelsaus en lasagnevellen kun je met deze saus lasagna maken. Klik daarvoor hier: Verse lasagna maken.

Muziek terwijl u werkt:
Bolognese song

2 opmerkingen:

  1. Bij mij gaat er ook nog pancetta in en geen knoflook. Verder wel hetzelfde. En dan maar lekker laten pruttelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. look wel maar inderdaad spek of pancetta .. rode wijn ipv witte en laurier .. zalige saus

    BeantwoordenVerwijderen