aubergineballetjes, polpette di melanzane

aubergineballetjes uit de oven of gefrituurd

Liefde is als een voetbalwedstrijd.     
Als ouder heb je het beste met je gezin voor. Veel bewegen wordt actief gestimuleerd. Zoonlief & Zoonlief voetballen en worden getraind door Il Papà.
Wat gezond eten betreft is in de normale situatie het samenspel tussen Manlief en Moeders om de tegenstand van Zoonlief & Zoonlief tegen groenten te tackelen optimaal. De één geeft de bal aan en de ander schiet hem in het doel.


Mijn vechtlust in de strijd om vitaminen en mineralen is groot.
Deze keer had ik mijn zinnen gezet op de aubergine, bepaald geen inkoppertje. Ik hoefde niet te rekenen op fijne één-tweetjes met mijn man. Hij eet alleen aubergine alla parmigiana, e basta.
Lastige tegenstanders dus, een soort Italië - Nederland. Zou ik Il Belpaese ervan kunnen overtuigen dat ik voetballetjes voorschotelde, geen groente? Terwijl de voetbaltraining in volle gang was, ging ik als volgt te werk.

recept aubergineballetjes, polpette di melanzane

600 gram geschilde aubergine
100 gram geraspte parmezaanse kaas of oude kaas
2 eetlepels verse groene kruiden (peterselie/ munt/ basilicum/oregano, wat je hebt)
eventueel 1 teentje knoflook
twee eieren
1 ons gestampte beschuiten
peper, eventueel zout
paneermeel

Zet een pan met weinig water op. Schil de aubergine met een gekartelde dunschiller of met een mes. Snijd de aubergine in blokjes. Als het water kookt zout je het licht en doe je er de aubergine in. Laat dit 5 minuutjes koken en roer het halverwege goed door, zodat de stukjes die eventueel blijven drijven ook goed worden verwarmd.

Rasp ondertussen de kaas en snijd de kruiden heel fijn.

Doe de aubergine in een vergiet en laat haar goed uitlekken. Zet een bord op de aubergine in het vergiet en verzwaar het gewicht met bijvoorbeeld een keukenschaal, zodat het vocht goed uit de aubergine wordt gedrukt en laat dit 10 minuten rusten.

Druk het bord nog even goed aan om het laatste vocht weg te persen en doe dan de aubergine in de keukenmachine en pureer ze. Doe er de beschuiten bij en meng het goed door in de keukenmachine, daarna de eieren goed laten mengen en op het laatst de kaas en de kruiden erbij. Nog 1 minuutje goed mengen in de keukenmachine.
Proef of de smaak naar je zin is en stel het eventueel bij.

Vorm balletjes met een doorsnee van ongeveer 3 centimeter.

Doe paneermeel in een schaal met een opstaande rand en rol hierin de balletjes.

Verdeel de balletjes over een ovenschaal bekleed met bakpapier en bak ze in ongeveer een half uur op 180 graden goudbruin.
Je kunt de aubergineballetjes ook frituren, met niet te veel balletjes tegelijk in een steelpan.

Uitslag: Italië – Nederland 1 – 2.
Zoonlief 1 en Manlief vonden het heerlijk.
Zoonlief 2 slikte het niet, al noemde ik ze met nog zoveel overtuiging voetballetjes. Hij liet zich niet op de hak nemen en zei gewoon keihard “Bleeeeeeeh!!”

Varieer ook eens met gehakte amandelen, koriander en munt.

Muziek terwijl u werkt:
Love is a losing game, Amy Winehouse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.