amaretto-pompoentaart

Amaretto-pompoentaart, zelfhulprecept voor moeders door moeders

Liefde is een slagveld.
Als moeder wil je het beste voor je kleuters.
Het Voedingscentrum propageert “2 ons groente, 2 stuks fruit, dan houd je het beslist een heel stuk beter uit”. Uit ervaring weet ik inmiddels dat deze zin uitsluitend slaat op ons lichamelijke uithoudingsvermogen.


Het geestelijk welzijn van moeder en kind wordt zwaar beproefd als Moeders er in wil slagen dagelijks een redelijke hoeveelheid groente bij Zoonlief & Zoonlief naar binnen te werken.
Er komt heel wat creativiteit, ja zelfs list en bedrog aan te pas, wil je de dagelijkse strijd om vitaminen en mineralen op een voor iedereen leuke manier winnen. Ik mag van geluk spreken dat Zoonlief & Zoonlief van fruit houden!

Met kapster en bondgenote Gabriella sprak ik eens openhartig over mijn groentenprobleem en stuitte toen op een oase van begrip. 
Sindsdien smeden wij tijdens mijn bezoekjes snode recepten om ons kroost rücksichtslos in de val te lokken. Zo deed zij mij bijvoorbeeld uit de doeken hoe je ongezien een courgette in de aardappelpuree verwerkt en vertelde ik haar hoe je wortels in een cake stopt, zonder dat er een haan naar kraait. Zie hier een recept met pompoen. Thanks for sharing!

recept amaretto-pompoentaart

300 gram geschilde pompoen in blokjes
een snufje zout
70 gram boter
100 gram amaretti, harde en droge bitterkoekjes
80 gram suiker
100 gram geraspte amandelen
150 gram bloem
3 eieren
citroenrasp van 1 citroen
½ theelepel kaneel
16 gram bakpoeder, niet minder, anders rijst de cake niet voldoende
100 gram krenten

Doe de pompoen in de keukenmachine en hak ze fijn. Doe de pompoen dan met 1/3 van de boter en wat zout in de pan en bak het 10 minuten op klein vuur onder regelmatig roeren. Haal de pompoen uit de pan en laat afkoelen.

Zet de krenten 10 minuten onder water en dep droog met keukenpapier.

Doe de amaretti in de keukenmachine en maal fijn. Voeg suiker, amandelen, bloem, eieren, boter, citroenrasp, zout en kaneel toe. Meng het een paar minuten tot een glad beslag. Doe er dan pompoen en bakpoeder bij en meng het in de machine nog een minuut goed door.

Pak een groot stuk bakpapier, houd het onder de kraan en wring het uit. Bekleed een ovenschaal van ongeveer 32 x 20 cm met het bakpapier. Je kunt de schaal ook invetten met boter.  Verdeel het beslag over de schaal, strooi de krenten er overheen en druk ze zachtjes aan.

Bak de taart een half uurtje niet te hoog zodat ze goed kan rijzen op 150 graden, daarna nog een kwartier op 175 graden. Zorg ervoor dat de krenten niet zwart worden, dek eventueel af met bakpapier als de krenten al bol staan, maar de taart nog niet klaar is.
Controleer met een prikker of de taart droog en gaar is van binnen.

In een goedgeefse bui strooi je er wat poedersuiker over, wil je het hard spelen, dan kan het ook zonder.
Snijd er blokjes van ongeveer 5 bij 5 van.

Variatie: 
  • vervang de krentenlaag door 50 gram grof gehakte geroosterde pistachenootjes. De taart is minder zoet en heel mooi, oranje met gifgroen.
  • vervang de bitterkoekjes door speculaasjes en de kaneel door speculaaskruiden.
Muziek terwijl u werkt:
Shangri-Las, You cheated, you lied

1 opmerking:

  1. Klinkt erg lekker en zo ziet hij er ook uit! :) Wie weet krijg ik met dit recept ook wat groente in mijn jongens...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.