luchtig appelgebak

appelgebak van appels uit eigen tuin


Gisteren kreeg ik van mijn schoonvader twee kistjes met appels uit de moestuin. Heerlijk als tussendoortje! Una mela al giorno toglie il medico di torno!

Ze zijn fris en stevig met een rood velletje. Een paar van deze frisse jongens verdwijnen vandaag nog in het appelgebak.


recept luchtig appelgebak

4 appels
het sap van 1 citroen
een handvol krenten
kaneel
4 eieren
180 g suiker
250 g margarine (geen boter, dan wordt de taart niet luchtig)
250 g bloem
1 zakje bakpoeder

Zet de oven aan op ongeveer 180 graden C.
Schil de appels en snijd ze in stukjes. Giet het citroensap erover.
Meng in de keukenmachine door elkaar de eieren, de suiker, de margarine, het meel en het bakpoeder  totdat er een glad beslag ontstaat.
Pak een groot stuk bakpapier, houd het onder de kraan en wring het uit. Bekleed een ovenschaal van ongeveer 32 x 20 cm met het bakpapier. Je kunt de schaal ook invetten met boter.
Schenk de helft van het beslag in de ovenschaal en verdeel het. Bedek het beslag met de appeltjes, bestrooi het met kaneel en krenten. Verdeel de rest van het beslag over de vulling.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar en controleer met een prikker.

Muziek terwijl u werkt:
Appletree, Erykah Badu

4 opmerkingen:

  1. Anonymous2/16/2012

    hoe heten krenten in het italiaans, en zijn die hier ook te verkrijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uvetta sultanina, gewoon te koop in de supermarkt. Succes!

      Verwijderen
  2. Volgens mij het eerste recept ooit dat echt schrijft om GEEN boter maar WEL margarine te gebruiken.
    Je vraagt je af of dit dan wel een classic recept is. (Of was deze in vroegere tijden niet luchtig)
    Kan ik niet de hoeveelheid bakpoeder verhogen en dan toch echte boter gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Paul, nee dit is een recept van een Italiaanse vriendin, waaraan ik kaneel en krenten heb toegevoegd. Zo Hollands als het maar zijn kan hoor. Dit is geen streekgerecht of klassiek Italiaans recept. Overigens heb ik dit recept gisteren gemaakt met 175 gram boter, omdat ik geen margarine in huis had! Smaakt prima, maar het is niet zo luchtig als het wordt met margarine. Dat is denk ik ook meteen antwoord op jouw vraag.

    BeantwoordenVerwijderen