aalbessenjam

recept aalbessenjam maken


Als ik deze tekst schrijf is het juli 2015. Dit recept voor aalbessenjam is van augustus 2011 alweer. Er zijn 4 jaar verstreken en er is inmiddels heel wat veranderd op mijn blog!

Bij ieder recept plaats ik tegenwoordig een verhaal en een foto, terwijl ik 4 jaar geleden nog gewoon recepten deelde als iemand er om vroeg. Zonder nadere uitleg, hoppa! En buon appetito! Zoiets.

Tijd om even iets aan dit recept te sleutelen...recept aalbessenjam


Appels voeg ik in dit recept niet toe voor extra pectine, want daarvan heeft de aalbes van zichzelf al genoeg in huis. De combinatie met aalbes met appel maakt de aalbessenjam een tikje minder zuur.
In dit recept gebruik ik in tegenstelling tot veel van mijn andere jamrecepten geen citroen, omdat aalbessen al lekker zuur zijn en omdat deze jam zonder citroen ook prima dik wordt. 

2 kg aalbessen (rode bessen, ribes)
2 appels
1 kg suiker

Kook de jampotten en deksels uit in een pan of in de vaatwasser op 75 graden.
Was en ris de bessen, schil en rasp de appels.
Doe het fruit in een brede pan, breng het aan de kook en doe de suiker erbij. Laat de jam koken tot het schuim verdwenen is. 
Roer regelmatig! 
Daarna indien nodig nog wat laten inkoken en roeren totdat de jam de door jou gewenste dikte heeft. Giet de jam meteen in potjes en vul ze tot bijna de rand. 
Zet de potjes vijf minuten op hun kop en draai ze daarna om. 
Laat de jam langzaam afkoelen, om het geleren te bevorderen. Leg een handdoek over de jampotjes om het afkoelen te vertragen.
Ik gebruik geen geleisuiker of andere geleermiddelen, omdat ik proef dat het erin zit en ik dat niet lekker vind. Bovendien is het bij deze jam echt onnodig, de jam is in 10 - 15 minuten klaar en zichtbaar dik genoeg.
Lekker op brood, door de yoghurt of op een crostata.
Kijk vooral ook nog even bij Sophie van Eten maken, die heeft ook een lekker recept voor aalbessenjam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.